ŽLAHTNA KAPLJICA

Vinske kraljice navdušil vinski kralj traminec

Salon Traminec ponudil 102 traminca iz 7 držav. Najstarejši je na etiketi nosil letnico 1972.
Fotografija: Organizatorji Borut in Natalija Cvetko, Janez Rihtarič, Magda Steyer, Norma Bale, Vesna Maučec in Danilo Steyer so bili zadovoljni s prireditvijo. Foto: Oste Bakal 
Odpri galerijo
Organizatorji Borut in Natalija Cvetko, Janez Rihtarič, Magda Steyer, Norma Bale, Vesna Maučec in Danilo Steyer so bili zadovoljni s prireditvijo. Foto: Oste Bakal 

Tudi deveti Salon Traminec, ki je že drugič zapored potekal v Zdraviliškem parku Radenci, je upravičil sloves največjega poslovno-družabnega dogodka na radgonskem območju. Zadnji ponedeljek v avgustu se je ob 102 tramincih in 14 kulinaričnih mojstrih iz vse Slovenije družilo več kot tisoč ljubiteljev vina in kulinarike, med katerimi so bili vinske kraljice, vinski vitezi in številne znane osebnosti iz domovine in tujine.


Traminec je na severovzhodu države vinski kralj, obiskovalci pa so tako med stotnijo žlahtnih iz sedmih držav (Slovenija, Avstrija, Italija, Hrvaška, Francija, Nemčija in Češka) poskusili najmlajšega (letnik 2017) in najstarejšega – ta je bil iz Ptujske kleti in je na etiketi nosil letnico 1972. Organizatorji dogodka so bili Klub dišeči traminec – Hram vinske kulture, Vina Steyer, Zavod Vinomania in agencija Mediaspeed. Pripravili so odličen program, ki sta ga popestrila pestra kulinarična ponudba izbranih slovenskih gostincev in koncert prekmurske glasbene legende Vlada Kreslina. Na ogled je bila razstava slik s kolonije Mačje mesto, ognjeni spektakel, obiskovalci so vinsko znanje poglabljali v Mali šoli vinskih okusov, ki jo je spet vodil znani slovenski vinar in soorganizator dogodka Danilo Steyer.

Vinoljubi so se najbolj gnetli okrog ducata pultov, za katerimi so dijaki SŠGT Radenci natakali sladki in malo manj sladki traminec. Foto: Oste Bakal
Vinoljubi so se najbolj gnetli okrog ducata pultov, za katerimi so dijaki SŠGT Radenci natakali sladki in malo manj sladki traminec. Foto: Oste Bakal

Na prireditev je prišlo 11 vinskih kraljic, med njimi kraljica metliške črnine Melanie Miketič, cvičkova princesa Ana Pavlin in svečinska kraljica Andreja Dreisibner, manjkali pa niso niti številni vinski in šampanjski vitezi.

Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in pridelava tega vina pomeni prestiž za velike in majhne vinogradnike in kletarje. To vinsko sorto zaznamujeta bogata aroma in cvetica, zadnja leta pa tudi s pomočjo salona uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah bodisi so njegove častilke predvsem ženske.

Vinske kraljice so prišle iz vse Slovenije. Foto: Oste Bakal
Vinske kraljice so prišle iz vse Slovenije. Foto: Oste Bakal

Poslanstvo dogodka sta predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini in vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti domači in tuji gostje. Ti želijo o vinu vedeti vse: kje, kdaj in kako je bilo narejeno in kakšno zgodbo nosi. Vinskega turista ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se začenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti peš.

Pokojni akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih 14 turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, temveč tudi pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko. 

Deveti Salon Traminec je navdušil množico ljudi. Foto: Oste Bakal
Deveti Salon Traminec je navdušil množico ljudi. Foto: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije