V DEŽJU IN MRAZU

VIDEO: Žalostni prizori: mukotrpno čakajo na slovenski dokument

Žalostni prizori iz Banjaluke: stotine jih čaka le na en papir in vsi imajo jasen cilj – da odidejo.
Fotografija: Čakajoči pred slovensko ambasado bodo vložili vlogo za delovno dovoljenje. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Čakajoči pred slovensko ambasado bodo vložili vlogo za delovno dovoljenje. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

Več kot sto ljudi je v ponedeljek v središču Banjaluke v dežju in mrazu stalo pred konzulatom Republike Slovenije. Vsi si želijo delovno dovoljenje, da bi lahko zapustili Bosno in Hercegovino (BiH), piše medij Klix.ba.

Vrste čakajočih pred konzulatom so postale običajni prizori trikrat tedensko, ko slovenski konzulat obravnava zahteve državljanov BiH. Ti poleg Slovenije odhajajo na delo na Slovaško, v Nemčijo, Avstrijo in druge države članic EU.


Žalostne prizore odhajajočega prebivalstva s trebuhom za kruhom je po pisanju Klix.ba mogoče opaziti tudi pred veleposlaništvoma Slovenije in Nemčije v Sarajevu.

Banjalučani imajo deljena mnenja o ljudeh, čakajočih na dokument, ki naj bi jim odprl vrata zunaj meja BiH. Medtem ko je nekaterim hudo pri srcu, ker njihovi rojaki odhajajo, drugi menijo, da imajo vendarle srečo, da bodo dobili vizo in odšli v boljšo državo, kjer bodo lahko delali in primerno tudi zaslužili, še piše Klix.ba.

V Sloveniji je sicer vsak 10. na trgu dela tujec, je objavila STA. Število tujcev se je v enem letu povečalo za 19,5 odstotka, zdaj je pri nas zaposlenih 87.700 tujcev. Največ jih prihaja iz BiH (42.600), na drugem mestu je Srbija (8171) in nato Hrvaška (7500). Največ jih je zaposlenih v gradbeništvu (23.400), proizvodnji (20.300), prevozu in skladiščenju (14.800), pa poroča Tanjug.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije