EVROPSKI POSLANEC

VIDEO: Poslanec razkril, zakaj gre v pokoj in kaj bo počel

V življenju se bo posvetil še drugim stvarem.
Fotografija: Ivo Vajgl je bil leta 2014 izvoljen na listi stranke Desus. FOTO: Jure Eržen, Delo.
Odpri galerijo
Ivo Vajgl je bil leta 2014 izvoljen na listi stranke Desus. FOTO: Jure Eržen, Delo.

Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je bil pred petimi leti v Evropski parlament izvoljen na listi Desusa, je že pred časom končal ugibanja, ali bo vnovič kandidiral na evropskih volitvah, ki bodo 26. maja. Zdaj je v intervjuju, v okviru kampanje Tokrat grem volit, ki si ga lahko ogledate v celoti, pojasnil, zakaj ne bo kandidiral.


»Zakaj upokojitev?« ga je vprašal voditelj. »Pride čas, ko razmišljaš, da lahko v življenju počneš še kaj bolj kreativnega. Drugi motiv je, da sem se naveličal zelo napornih potovanj med Brusljem, Strasbourgom in Ljubljano. Deset let takega življenja je bilo dovolj. Imam družino, ki bi se ji rad bolj posvetil,« je svoje misli strnil poslanec Vajgl.

Dodal je, da bo 1. julija še poslanec, nato pa bo dobil status upokojenca. A tudi takrat ne bo lenaril. Kot je pojasnil, bo še naprej sodeloval pri mednarodnih projektih in pomagal pri reševanju kriznih problemov v posameznih državah. V pogovoru je izpostavil primer Katalonije, kjer bo ena od prič nekdanjim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije, hkrati pa se je opredelil tudi do razmer v Srbiji, za katere meni, da vladajoči nimajo pravega odnosa do demokracije.

Ivo Vajgl gre v pokoj. FOTO: Roman Šipić, Delo
Ivo Vajgl gre v pokoj. FOTO: Roman Šipić, Delo

Vajgl je v pogovoru dejal, da je v evropskem konceptu optimist in da bo Evropa kot taka preživela. Verjame, da se bo Evropa le še bolj širila, da bo manj držav članic iz nje želelo izstopiti, kot jih bo želelo postati del Evrope. Pri tem je pozval Slovence, naj se udeležijo volitev 26. maja. »Na vsakem koraku, v vsaki občini se vidi, kaj smo od Evrope dobili, zdaj ji moramo nekaj tudi dati, zato je treba voliti,« je volivce pozval 76-letni Vajgl.

Za evropskega poslanca je bil prvič izvoljen leta 2009 na listi stranke Zares, drugič leta 2014 na listi Desusa.

Politiki se sicer pospešeno pripravljajo na volitve v Evropski parlament. Skoraj vse stranke so objavile svoje kandidate. Pri Desusu je do zdaj znano le, da bo za poslanski stolček ponovno kandidiral Igor Šoltes kot nosilec liste, ostale kandidate pa bodo sporočili v naslednjih dneh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije