VULGARNO

VIDEO: Od pregleda mednožja do kavsanja

Dolga zgodovina neprimernega in seksističnega obnašanja slovenskih politikov ...
Fotografija: S svojimi izjavami so dvigali prah. FOTO: Arhiv S. N.
Odpri galerijo
S svojimi izjavami so dvigali prah. FOTO: Arhiv S. N.

LJUBLJANA – Primer iz Planice, ko so trije opiti moški, med njimi tudi član poslovodstva državne družbe DRI Tadej Veber, vprašali novinarko, »ali bo kavsala«, je le zadnji v vrsti vulgarnih incidentov, v katere so bili vpleteni znani in vidni Slovenci.

Veliko prahu je leta 2005 dvignila izjava poslanca SDS Pavla Ruparja. Med obravnavo predloga zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti je dejal, da poslanki Majda Širca in Majda Potrata izjavljata take »grdobije« na račun tistih, ki drugače mislijo, da bi jima »odredil obvezno zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta«.
Pavel Rupar. FOTO: Boštjan Fon
Pavel Rupar. FOTO: Boštjan Fon


Po relativni zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2011 so kamere ujele ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ko je neki blondinki razlagal: »Ne se sekirati, pri dedku nič ne boli.« Janković je bil leta 2016 kazensko ovaden zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker je od brezposelne farmacevtke domnevno zahteval spolne usluge v zameno za zaposlitev v Lekarni Ljubljana. Potem ko je sodišče ukazalo uničiti prisluhe, ki naj bi dokazovali, da je zahteval spolne usluge, je primer padel, policija pa je pred dnevi podala kazensko ovadbo zoper osebo (po poročanju Pop TV gre za pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu), ki je javnosti posredoval kazenske ovadbe zoper Jankovića.
Omar Naber. FOTO: Jure Eržen
Omar Naber. FOTO: Jure Eržen

Omarju Naberju, ki je Slovenijo dvakrat zastopal na Evroviziji, je višje sodišče leta 2011 potrdilo obsodbo na sedemmesečno pogojno zaporno kazen zaradi spolnega nasilja. Naber je navedbe tožilstva, da je otipaval in spolno nadlegoval 21-letno študentko v ljubljanski diskoteki Bachus, ki naj bi ji z eno roko zgrabil njeni roki na hrbtu, medtem ko naj bi jo z drugo otipaval, zanikal. Ko se je poskušala izviti iz njegovega prijema, naj bi jo s pestjo udaril po levi strani obraza.

Junija 2012 naj bi bil vidni član podmladka SD Jan Škoberne na poletnem kampu žaljiv do žensk in istospolno usmerjenih. Na poletnem taboru v Savudriji naj bi skupaj s kolegoma Jernejem Štromajerjem in Davidom Delakordo, kot so v pismu zapisali organizatorji, prizorišče polepil s plakati in z njimi vabil moške udeležence na »sestanek heteroseksualnih, pivskih in mesojedih moških«, ki naj bi bil protiutež »dogmatično feminističnemu gibanju«, kar je po njihovem prepričanju postalo gibanje Evropske socialistične mladine. Škoberne naj bi bil žaljiv tudi do istospolno usmerjenih udeležencev kampa, žensk in vegetarijancev. 
Jan Škoberne. FOTO: Aleš Černivec
Jan Škoberne. FOTO: Aleš Černivec

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je leta 2014 novinarko Pop TV Vero Lađić, ko ga je ujela pred ustavnim sodiščem in ga prosila za komentar o aktualnem političnem dogajanju, vprašal, ali je poročena, odgovorila mu je, da ni, on pa nazaj: »S tem se ukvarjajte!«


Med maturantsko parado leta 2015 sredi Ljubljane je predsednik države Borut Pahor v mikrofon izrekel »ajde, miška mala, gremo« in »to mi delaj«. Po ogorčenju javnosti se je Pahor za neprimerne besede opravičil: »Kljub prešernemu vzdušju jih je bilo mogoče razumeti kot neprimerne. Za to se zanje iskreno opravičujem.«


Predsednik združenja Pen Evald Flisar je leta 2016 odstopil s tega mesta po odmevni aferi zaradi sporne korespondence s kritičarko, dramaturginjo, pisateljico in pesnico Anjo Radaljac. »Ti si pa lepa in seksi in samozavestna, kar vse človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve, kaj še vse,« je le eden izmed odzivov, ki ji ga je Flisar poslal, ko je na uredništvo revije Sodobnost poslala prošnjo za delo. Med dopisovanjem ga je opozorila, da se ob njegovem načinu komuniciranja počuti nelagodno, Flisar pa ji je na to odgovoril, da bo moral žal odkloniti sodelovanje z njo.

Po mnenju mnogih neprimerno vprašanje si je lani med obiskom na Brdu privoščil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, le da na drugi strani vprašanja ni bila ženska, ampak slovenski premier Miro Cerar. Med sicer neformalnim pogovorom so ju kamere ujele, kako je Juncker Cerarja vprašal, ali igra golf. Cerar je odvrnil, da ne. »Oh, ker ... Ali seksaš ali pa igraš golf?« je še naprej vrtal Juncker, znan po tem, da je v zadrego spravil že marsikaterega kolega. Cerar je odvrnil, da seksa, Juncker pa je dodal, da on ne počne nič od tega.


Boštjan M. Zupančič je lani zaradi zapisa na facebooku ob smrti političarke, odvetnice in borke za pravice žensk Simone Veil med drugim zapisal: »Simone Veil je bila travmatizirana ženska, preživela je koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme vplivala ne to, da je postala ‘mati vseh splavov’ …« Nekdanji sodnik na sodišču za človekove pravice je po tem zapisu izgubil podporo vlade za člana odbora OZN za človekove pravice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije