OSTAL BREZ ROK

VIDEO: Ganljivo sporočilo: Za trenutek zabave ni vredno tvegati svojih rok

V času, ki prihaja, se zaradi streljanja s karbidom in z drugimi pirotehničnimi sredstvi poveča število poškodb. Bodite pazljivi!
Fotografija: Martin Bučer ima po nesreči s pirotehničnim sredstvom in amputaciji obeh dlani bionične dlani s prsti. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Martin Bučer ima po nesreči s pirotehničnim sredstvom in amputaciji obeh dlani bionične dlani s prsti. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Bliža se velikonočni čas in z njim tudi proslavljanje praznika ob pokanju s karbidom in z možnarji. To je tradicija, ki je že dolgo prisotna na slovenskem območju. Ponazarjala naj bi Kristusovo vstajenje. Najbolj pogosta je na slovenskem podeželju na velikonočno nedeljo pred procesijo in po maši. Seveda pa se ta čas izkoristi tudi za pokanje s petardami in z drugimi pirotehničnimi sredstvi.

Vsako leto se pri tem zgodi tudi veliko poškodb. Še posebej so na udaru otroci in mladostniki, zato ni odveč še enkrat opozoriti na previdnost.

Nekateri se ob uporabi pirotehničnih sredstev huje poškodujejo, redke niso niti amputacije. Taki bolniki se v procesu zdravljenja slej ko prej znajdejo na oddelku za rehabilitacijo po amputaciji inštituta Soča, kjer so z današnjim dnem pridobili novo opremo za fizioterapijo in delovno terapijo, ki jim jo je omogočila donacija NLB. »Tako bo rehabilitacija še učinkovitejša, vračanje pacientov v aktivno življenje pa hitrejše,« je povedala strokovna direktorica URI – Soča Helena Burger.

Donacija NLB rehabilitacijskem centru Soča je omogočila nakup novih naprav za okrevanje po poškodbah. FOTO: Marko Feist
Donacija NLB rehabilitacijskem centru Soča je omogočila nakup novih naprav za okrevanje po poškodbah. FOTO: Marko Feist


Med velikonočnimi prazniki ni dovoljena uporaba petard, je pa dovoljena uporaba karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je tako pokanje že tradicija. Seveda pa ostaja omejitev uporabe med 22. in 6. uro zaradi miru in počitka ljudi. Policisti lahko v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi izrečejo globo v višini od 400 do 1200 evrov. 



Kljub temu da pokanje v velikonočnem času ni prepovedano, se s kampanjo Petarde? Ne, hvala spodbuja opustitev tega običaja. Da je to je nepotrebno vznemirjanje ljudi in živali, je prepričanih vse več ljudi.

Zaradi petarde ostal brez rok

S kako grozljivi posledicami pa se morajo soočiti žrtve poškodb, nastalih s pirotehničnimi sredstvi, je opozoril Martin Bučer (16). Zaradi eksplozije petarde je ostal brez obeh rok ter se po večmesečnem zdravljenju in rehabilitaciji naučil uporabljati protetični roki.

Martin želi opozoriti mlade, naj dobro premislijo, preden prižgejo petardo. FOTO: Marko Feist
Martin želi opozoriti mlade, naj dobro premislijo, preden prižgejo petardo. FOTO: Marko Feist


»Ljudje mislijo, da sem rešen, ker imam protezi, ampak to še vedno ni isto, kot če bi imel svoji roki. Mi pa protezi zelo pomagata seveda, z njima lahko delam skoraj vse,« pripoveduje Martin in opozarja vse, naj za trenutek zabave ne tvegajo poškodb. »Ni vredno! Trenutek nesreče vas zaznamuje za vse življenje,« lahko zagotovi po lastni težki izkušnji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije