SVARILO

VIDEO: Nemirna noč bo: Naraščanje rek in potokov, povišano plimovanje morja

Arso opozarja na nevarnost poplav.
Fotografija: Arhivska fotografija Foto: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija Foto: Leon Vidic/delo

ILIRSKA BISTRICA – Agencija RS za okolje (Arso) je za porečje Reke izdala opozorilo na nevarnost poplav. Dež je dvignil gladino Reke, ki je že zjutraj začela prestopati bregove na območju Ilirske Bistrice. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo poplavljene površine ob močnih padavinah danes zvečer in ponoči še povečale.



Že pred 11. uro so prostovoljni gasilci iz Podgrada odšli na pomoč v bistriški naselji Trpčane in Kuteževo, kjer je meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov in zamašila nekaj odtočnih jaškov. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč preprečili zalivanje objektov.



Kot je razvidno s fotografij in videoposnetkov, ki jih prebivalci z Ilirskobistriškega že od jutra objavljajo na spletnih omrežjih, Reka narašča in se postopoma preliva na polja. Z zalivanjem hiš in dvorišč, cest, vrtov in polj se ubadajo prebivalci vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak in Novokračine. Na posnetkih je videti zalite mostove in lokalne ceste.
Reka Reka v zgornjem toku že poplavlja FOTO: Facebook
Reka Reka v zgornjem toku že poplavlja FOTO: Facebook
 
Razlivanja ob Reki in Kolpi so v popoldanskih urah intenzivnejša, kot so bila dopoldne, tako pa naj bi ostalo tudi v večernih urah ter ponoči, pravi dežurna hidrologinja pri Arsu Florjana Ulaga.
Opozorilo za soboto in nedeljo FOTO: Arso
Opozorilo za soboto in nedeljo FOTO: Arso


Manjša razlivanja pričakujejo tudi ob reki Vipavi. V nedeljskih jutranjih urah naj bi se začele razmere umirjati, pričakujejo pa razlivanja na območju kraških polj Notranjske in Dolenjske, povečan bo verjetno tudi pretok Save.

 
Dopoldne so imeli nekaj težav zaradi dežja in vetra tudi na Gorenjskem, kjer pa so se razmere umirile.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije