BREXIT

»Velika Britanija se bo morala odločiti, kaj bi sploh rada«

Preverili smo, kaj o odločitvi britanskih poslancev menijo evropski poslanci, ki predstavljajo Slovenijo.
Fotografija: Zdi se, da Britanci ne vedo več, kaj točno želijo. FOTO: John Sibley, Reuters
Odpri galerijo
Zdi se, da Britanci ne vedo več, kaj točno želijo. FOTO: John Sibley, Reuters

STRASBOURG – Na odločitev Velike Britanije, da ne podpre ločitvenega sporazuma z Evropsko unijo, so se odzvali tudi slovenski evropski poslanci, ki se trenutno mudijo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

»Težava brexita je, da ga nihče pravzaprav več noče. Tudi avtorji te nore politične ideje, ki so britansko javnost pred referendumom zavajali z lažmi in neutemeljenimi strahovi, so se v zadnjih mesecih hinavsko umaknili izpred kamer in potihnili. Očitno je te drage in nevarne igre tudi zanje konec,« je prepričan evropski poslanec Igor Šoltes.

...
...
Evropska poslanka Romana Tomc je prepričana, da je taka odločitev velika napaka. »Čeprav brexit obžalujem, so se prebivalci Združenega kraljestva na referendumu odločili za izstop iz EU in to odločitev moramo spoštovati pri nadaljnjih političnih odločitvah, sicer zanikamo sistem demokratičnega odločanja,« poudarja Tomčeva. V tem trenutku je po njenem mnenju še vedno mogočih več scenarijev, zato posledice še niso predvidljive. 

»​To je scenarij, ki se mu moramo izogniti«

Tanja Fajon prav tako obžaluje sinočnjo zavrnitev dogovora v britanskem parlamentu. Prepričana je, da brexit škoduje vsem, vendar po njenem mnenju dramatiziranje ni potrebno. »Britanski parlament je jasno sporočil, da sporazuma, o katerem se je britanska premierka pogodila z EU, ne želi. Sporočil je tudi, da ne želi trdega izhoda, a je ta danes bolj verjeten kot kadar koli prej. Sinočnje glasovanje pomeni velik poraz za britansko premierko. A čas je, da Velika Britanija končno sporoči, kaj v resnici želi,« je prepričana Fajonova. Odhod Združenega kraljestva je po njenem mnenju najslabši scenarij, ki se mu moramo poskušati izogniti.

Zver: Glavna težava je negotovost

Da se bo morala Velika Britanija končno odločiti, kaj si želi, je prepričan tudi evropski poslanec Milan Zver. Po njegovem mnenju je glavna težava prav negotovost. »Včeraj je britanski parlament povedal, česa ne želi, ni pa se izjasnil o tem, kaj želi. Negotovost v času, ko so pred nami evropske volitve in prihajajoča gospodarska kriza, zagotovo ni dober obet. Danes bi predvsem evropski trg potreboval gotovost in stabilnost, zmešnjava okoli brexita pa je vse prej kot to. Naj ne omenjam niti negotove situacije skoraj štirih milijonov državljanov Evropske unije, ki živijo v Združenem kraljestvu in bi jih trdi izstop Britanije iz EU najbolj prizadel,« je za Slovenske novice še povedal Zver.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije