Velik korak Slovenije v normalnost

Skoraj 50.000 Slovencev bo danes prejelo dodatek.
Fotografija: Za številne otroke bo danes nov prvi šolski dan. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Za številne otroke bo danes nov prvi šolski dan. FOTO: Matej Družnik

Z današnjim dnem stopajo v veljavo številne spremembe, ki pomenijo korak nazaj k življenju, kot smo ga poznali pred epidemijo novega koronavirusa. Svoja vrata so odprli vrtci in šole, tudi avtošole in nakupovalni centri, dovoljeno je javno zbiranje do 50 ljudi, vsi športniki lahko ponovno trenirajo ... Vse pa mora potekati ob navodilih oziroma priporočilih, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)
 

Preberite tudi: Kacin: Mudi se, zato smo spremenili odlok



V vrtce naj bi se vrnila približno polovica otrok, v osnovne šole pa učenci prve triade. Tudi srednje šole bodo pozdravile dijake zaključnih letnikov. Deloma bodo oživele slovenske fakultete. Univerze bodo še vedno skušale čim več programa izvesti prek spleta, nekatere dejavnosti, kot so raziskovalno delo in usposabljanje, pa bodo preselili v običajno študijsko okolje.

Avtošole bodo lahko znova izvajale nekatere dejavnosti.

Vrata lahko odprejo vse trgovine in manjši turistični nastanitveni obrati, gostinci pa bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Goste bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.
 

Preberite tudi: Obisk gostiln po novem: tudi na stranišču jih ne spustite preblizu



Spet je dovoljeno zbiranje na javnem kraju do 50 oseb ob upoštevanju varnostne razdalje. Še vedno so prepovedani koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje; še vedno so torej prepovedani veselice ter zbiranje ljudi v diskotekah in nočnih klubih. Strokovno utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni, kot ji je to naložilo ustavno sodišče. Nadzor nad izvajanjem tega odloka je v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije.
 

Preberite tudi: V trgovske centre le zdravi, a pozor, tega ne boste smeli početi



Ob upoštevanju zdravstvenih navodil bodo ponovno vsem športnikom dovoljeni treningi in tekme na ali v vseh športnih objektih in površinah za šport v naravi. Dovoljena bo tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, vendar to ne velja za centre za fitnes, bazene v zdraviliščih in podobne objekte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije