KANDIDATURA

Večni Erjavec dobil konkurenco, izzvala ga bo ženska

Za to se je odločila, ker stranka po njenih besedah potrebuje novo energijo.
Fotografija: Karl Erjavec vodi Desus od leta 2005. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Karl Erjavec vodi Desus od leta 2005. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Ministrica za kmetijstvo iz kvote Desusa Aleksandra Pivec je potrdila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico stranke. Na januarskem kongresu bo izzvala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je ponovno kandidaturo že napovedal.

Pivčeva je pojasnila, da ni bila njena prvotna namera, da se na kongresu Desusa pojavi kot kandidatka za predsednico stranke, a se je po tehtnem premisleku vseeno odločila za ta korak. »Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi jo v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke,« je navedla.

Potrebna sveža energija

Po premisleku se je Aleksandra Pivec odločila za kandidaturo. FOTO: Jože Suhadolnik
Po premisleku se je Aleksandra Pivec odločila za kandidaturo. FOTO: Jože Suhadolnik
Po njenih besedah številni člani, ki v stranko verjamejo in ji zaupajo, menijo, da Desus potrebuje svežo energijo, odprte odnose, skupinsko delo in soodločanje ter aktivno udeležbo pri obravnavi tem, ki so pomemben del strankinega volilnega programa. Zagotovila je, da svoje kandidature ne smatra kot tekme z drugimi kandidati, vendar želi članom stranke ter volivcem ponuditi možnost demokratične izbire vodstva.

Pivčevo, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je spomladi omenjalo tudi kot mogočo kandidatko za volitve v Evropski parlament, vendar se za ta korak ni odločila. V zadnjem času pa so se pojavila namigovanja, da utegne izzvati Erjavca za predsedniški stolček v Desusu.

Doslej vedno ubranil položaj

Predčasni volilni, programski in statutarni kongres stranke bo 17. januarja, rok za evidentiranje kandidatov za funkcije se izteče v petek. V krogih blizu Desusa se sicer pojavljajo še druga imena, ki bi se poleg Erjavca in Pivčeve utegnila potegovati za predsedniško funkcijo.

Stranko, ki se v zadnjih letih sooča z upadom javnomnenjske podpore, že od leta 2005 vodi Erjavec, januarja bo poskušal prevzeti svoj peti mandat. Kljub kritikam, ki jih je bil deležen, mu je doslej vedno uspelo ubraniti položaj. Na kongresu leta 2017 ni imel protikandidata, leta 2013 pa sta se z njim pomerila takratni generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič in tedanja predsednica ljubljanskega odbora Desusa Meta Vesel Valentinčič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije