DOHODNINA

Več kot pol milijona Slovencev bo izvedelo, ali bodo prejeli denar ali plačali

Povprečni znesek doplačila znaša 311 evrov, vračila pa 582 evrov.
Fotografija: Preberite in preverite, ali se podatki ujemajo. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Preberite in preverite, ali se podatki ujemajo. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v drugem in hkrati zadnjem svežnju z datumom odpreme 31. maj poslala še zadnjih 590.109 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018. Od 31. marca, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 953.500 informativnih izračunov, jih je tako letos skupaj izdanih 1.543.609.

Zavezance, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, pri Fursu pozivajo, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate najpozneje do 1. julija podati ugovor. V nasprotnem primeru storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Fursa. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Preverite in poskrbite, da ne zamudite rokov

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če se z informativnim izračunom dohodnine strinjate, torej ocenite, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno v informativnem izračunu dohodnine, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor (1. julij letos) samodejno postal odločba. 

Zavezanci, ki bodo prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. maj, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do vključno 1. julija. Rok za vračilo preveč plačane dohodnine je 31. julij, rok za doplačilo dohodnine pa se prav tako izteče 31. julija. 

Če boste vložili ugovor, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora.

Furs bo več vrnil

V drugem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 590.109 zavezancev, od tega 132.249 (22,4 odstotka) z doplačili, 354.531 (60,1 odstotka) z vračili, 103.329 (17,5 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 41.137.069 evrov doplačil in 206.460.218 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 311 evrov, povprečni znesek vračila pa 582 evrov.

Preostali zavezanci, ki so lani prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2019 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. julija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije