POZIV K UPORU

Obračunali z Roševo: »Vaši gosti so predelovalni obrati za gnoj«

To je del besedila, ki so ga v enem od slovenskih medijev namenili Ani Roš, ko je zapisala svoje mnenje o državnih ukrepih na področju turizma in spodbujala k uporu.
Fotografija: Ana Roš iz Hiše Franko. FOTO: Roman  Šipić, Delo
Odpri galerijo
Ana Roš iz Hiše Franko. FOTO: Roman  Šipić, Delo

Naša najbolj znana kuharica Ana Roš iz Hiše Franko je zaradi svojega mnenja na instagramu, ko je kritizirala državne ukrepe s področja turizma in pozivala k uporu s pesmijo Bella Ciao, postala tarča kritik v mediju casnik.si. Že vso nedeljo na družbenih omrežjih poteka polemika, ali je prav, da je novinar Andrej Tomelj na tak način obračunal s svetovno znano chefinjo, ki je Slovenijo postavila na kulinarični zemljevid sveta.

Zapisal je: »Na svojo podobo v javnosti ste se podelali. Oprostite, da vam to povem naravnost in ponavljam, podelali ste se. Razumem, da vam je težko biti brez dela in še teže brez mastnega zaslužka, vendar nikakor ne morem razumeti, da kot uspešna podjetnica nerazsodno izzivate s komunistično himno, ...« Nadaljeval pa: »Gostje v Hiši Franko so svetovni požeruhi, tako rekoč predelovalni obrati za gnoj. To so ljudje, ki živijo zato, da jedo, ne pa da bi jedli zato, da živijo. Nobena pot, niti tista v kobariško zakotje jim ni odveč in predolga, da zaužijejo nekaj, česar doslej še niso ...«

Kuharici je očital, da se ji je »utrgalo«, ko je pozivala k uporu s partizansko pesmijo Bella Ciao. »Razumemo, da vam je težko biti brez dela in še teže brez mastnega zaslužka, vendar nikakor ne moremo razumeti, da kot uspešna podjetnica izzivate s komunistično himno, saj si Hiše Franko v komunističnem raju ne predstavljamo.«

Zgornje besede je novinar Roševi posvetil na podlagi njenega zapisa izpred nekaj dni, ko je na instagramu v tujem jeziku spodbujala k uporu proti koronaukrepom ter svoje misli mešala s komunistično internacionalo. »Slovenija ne sodeluje z 'hospitality' turizmom. Nimamo nikakršnih informacij, datumov ali načrta, kako naprej. V odločitvah ni nobene transparentnosti. Le samomorilske odločitve, kot je odpiranje meja s Hrvaško, da bi le lahko naši voditelji imeli počitnice na njihovih plažah. Čas je, da začnemo s prepevanjem Bella ciao in bojem za naše pravice in naša podjetja. Tudi Hiša Franko ima svoje pravice,« je zapisala Roševa in sprožila polemike.



Roševa se je danes ogorčeno odzvala na twitterju in avtorja zapisa spraševala, česa jo zares obtožuje. »Ali gre samo za potrebo po senzacionalizmu? Lov na čarovnice, ki jih ni? Sovražnost in iskanje slabega, najslabšega namesto reševanje kar je v Sloveniji dobrega?« Dodala je, »nisem leva. Nisem desna. Sem samo chef, kuharska mojstrica in poslovna ženska. Človek, ki mu ni vseeno, da opazuje lasten pogreb. Človek, ki je odgovoren za veliko zaposlenih.« Avtorju nesramnega članka je predlagala, naj raje najde rešitev za reševanje slovenskega turizma in gostinstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije