GLAS LJUDSTVA

Vaše mnenje: LMŠ pred SDS

Anketa kaže, da je Borut Pahor še vedno najbolj priljubljeni politik. 
Fotografija: Marjan Šarec je s svojo vlado še naprej priljubljen. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je s svojo vlado še naprej priljubljen. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – LMŠ s 24-odstotno podporo ohranja prvo mesto med strankami, kaže anketa Vox populi agencije Ninamedia za RTV Slovenija in časnik Dnevnik. Sledita ji SDS, ki bi jo volilo 18,1 odstotka vprašanih, in SD z 9,8-odstotno podporo. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 59,7 odstotka vprašanih. Predsednik republike Borut Pahor ostaja najbolj priljubljeni politik.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile v nedeljo volitve v državni zbor, jih je 6,5 odstotka odgovorilo, da bi volili NSi, ki se je tako prebila na četrto mesto. Sledili bi ji Levica (6,1 odstotka), Desus (3,3 odstotka), SNS (1,7 odstotka), SLS (1,6 odstotka), SAB (1,3 odstotka) in SMC (0,6 odstotka). 18,9 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 5,3 odstotka jih ne bi odšlo na volitve, 2,8 odstotka pa bi jih volilo katero drugo stranko.

V primerjavi z anketo, ki je bila izvedena v maju, je podporo najbolj povečala NSi (za dve odstotni točki). Podpora je narasla še SDS (za 0,9 odstotne točke), LMŠ (za 0,7 odstotne točke), SMC (za 0,3 odstotne točke) in Desusu (za 0,2 odstotne točke). Najbolj je podpora upadla SD (za 1,2 odstotne točke). Manjšo podporo beležijo še SLS (za 0,7 odstotne točke) in SAB (za 0,2 odstotne točke). Enako podporo sta ohranili Levica in SNS.


Visoka raven priljubljenosti vlade

Delo vlade kot uspešno ocenjujejo 59,7 odstotka vprašanih, 36,8 odstotka meni, da je bilo neuspešno. Z ne vem, je odgovorilo 3,5 odstotka vprašanih. Maja je delo vlade kot uspešno ocenjevalo 58,7 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 36,6 odstotka. Vlada tako ohranja razmeroma visoko raven priljubljenosti, a je daleč od podpore, ki je je bila deležna februarja, ko je v takratni anketi 70 odstotkov vprašanih odvrnilo, da vlado podpira. Na drugi strani se v zadnjih mesecih postopoma krepi tudi delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno.

Na lestvici priljubljenosti politikov na prvem mestu ostaja predsednik republike Pahor, ki je na prvem mestu prejšnji mesec zamenjal premierja Marjana Šarca. Ta ostaja na drugem mestu, sledita pa mu evropska poslanka Tanja Fajon in nova evropska poslanka Ljudmila Novak. Prvo peterico zaključuje prav tako novi evropski poslanec Milan Brglez. Na zadnjih treh mestih lestvice so predsednik SDS Janez Janša, predsednik SMC Miro Cerar in poslanka Levice Violeta Tomić.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 11. in 13. junijem, v njej pa je sodelovalo 700 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije