OLAJŠAJTE SI SITUACIJO

Vas je dohodnina udarila po žepu? Imate to možnost

Ste med tistimi, ki morajo doplačati dohodnino? Morda vam bo plačilo na obroke olajšalo situacijo.
Fotografija: Furs je že poslal prvo pošiljko. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Furs je že poslal prvo pošiljko. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v prvem svežnju z datumom odpreme 29. 3. 2019 poslala 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Od tega bo 307.570 zavezancev moralo doplačati, 249.905 bo dobilo vrnjeno preplačano dohodnino, 396.025 zavezancev pa bo brez vračila ali doplačila dohodnine. 

Ste med tistimi, ki morajo dohodnino doplačati? Letni poračun dohodnine se lahko plača v dveh ali treh obrokih, in to brez preverjanja pogojev. Toda pozor! Vlogo lahko vložijo le fizične osebe, in sicer za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti.

Kaj pa podjetniki?

Za poslovne subjekte zgoraj navedena pravila ne veljajo. Tisti, ki torej opravljate dejavnost in davka ne zmorete plačati v enkratnem znesku, imate naslednje možnosti:

       • Plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev (ugotavljajo se kriteriji za nastanek hujše gospodarske škode).

       • Plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih (velja samo za srednja in velika podjetja, ne ugotavljajo se kriteriji za nastanek hujše gospodarske škode. Predložiti je treba pravnomočni sklep o potrjenem sporazumu o finančnem prestrukturiranju ali sklep o potrjeni poenostavljeni prisilni poravnavi).

       • Plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev (ne ugotavljajo se kriteriji za nastanek hujše gospodarske škode, predložiti pa je treba ustrezen instrument zavarovanja ali dovoliti vknjižbo zastavne pravice v ustrezen register).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije