KORONA IN TRGOVINE

Varnostnike ubogajo, a jim tudi grozijo

Potrošniki že bolj upoštevajo obvezno nošnjo mask in rokavic, a brez hudih besed ponekod ne gre. Upokojenci se še ne držijo urnika, po katerem lahko kupujejo med 8. in 10. uro.
Fotografija: V trgovine je možno samo še z masko in rokavicami. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V trgovine je možno samo še z masko in rokavicami. FOTO: Marko Feist

Od ponedeljka je po vsej Sloveniji v notranjih in zaprtih prostorih obvezna uporaba mask in zaščitnih rokavic, med drugim v trgovinah, na poštah, bankah ... V večje živilske trgovine tako brez zaščitne opreme ni mogoče več vstopiti.
Če smo količkaj empatični, se bomo držali predpisanih ukrepov za zajezitev koronavirusa. FOTO: Marko Feist
Če smo količkaj empatični, se bomo držali predpisanih ukrepov za zajezitev koronavirusa. FOTO: Marko Feist

Glede na anketo Vox populi kar sedem desetin vprašanih Slovencev meni, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, pravšnji. Manjšemu deležu (6,5 odstotka) se zdijo resda pretirani, 16 odstotkov meni, da so nezadostni. Kar 86,4 odstotka vprašanih je odgovorilo, da vendarle v celoti upoštevajo preventivne ukrepe, kot so uporaba zaščitnih sredstev, varnostna razdalja in samoizolacija. Če je verjeti anketi, skoraj ni nikogar, ki preventivnih ukrepov ne bi upošteval.

Slovenija se je v teh dneh razdelila na dva tabora, ne na leve in desne, temveč na tiste, ki jim je mar za zdravje drugih, ter na manjšino, ki kaže neznansko pomanjkanje empatije. To je tabor, ki se zgane šele takrat, ko se zgodi kaj hudega šele njihovim najbližnjim, ki razmišlja najprej o zarotah, šele potem o preventivi in solidarnosti.
 

Kaj nam je pa tega treba!


Vsak lahko v svojem kraju naredi svojstven eksperiment, se odpravi po nujnih opravkih in preveri na terenu. Mi smo šli najprej že v ponedeljek do šišenske pošte ob Celovški. V daljši vrsti pred njo je bilo že kmalu mogoče opaziti nekaj tistih, ki se jim zdi vse skupaj povsem nesmiselno, ki ne verjamejo v koronavirus.
Pred pošto v Štepanjskem naselju so se držali predpisane razdalje. FOTO: Marko Feist
Pred pošto v Štepanjskem naselju so se držali predpisane razdalje. FOTO: Marko Feist

Del teh je sarkastično in komaj slišno komentiral, kaj nam je vsega tega treba, našel pa se je tudi nekdo, ki je šel nič krivemu varnostniku, ki je pozorno pazil na spoštovanje zapisanih ukrepov, zabrusit nekaj krepkih. Žolčno je sledil svojim principom, ti pa pravijo, če skrajšamo, da bi mogla država za vse poskrbeti. Varnostnik ga je komajda umiril. Potem sta bila še taka dva, ki sta ga začela neumorno prepričevati, da imata samo nekaj za oddati ter da bosta že po nekaj sekundah zapustila pošto. Varnostnik se jima je pustil prepričati in se pri tem počutil vidno poraženega. Zmajeval je z glavo in se poskušal z jasno kretnjo opravičiti preostalim, ki so mirno čakali v vrsti.


Hip zatem je v Mercatorjevi trgovini na Derčevi že zmanjkalo rokavic. Pa ni bilo še niti tri popoldne. Ljudje so prihajali brez mask, rokavic prav tako nismo opazili. Marsikaj so pretipali, predvsem sadje in zelenjavo. Tudi starejša prodajalka na blagajni je kašljala in kihala, na srečo je bila zavarovana s pleksi steklom, nosila je tudi masko in rokavice.
Naslednji dan nam je njena kolegica Tatjana Klun iz Novega Polja potožila: »Največ težav imamo s starejšimi strankami!«

Ti se, kot smo izvedeli, ne držijo urnika, ki veleva, naj hodijo prav zaradi lastne varnosti po nakupih med 8. in 10. uro dopoldne. Čeprav spadajo v ta hip najbolj ogroženo in rizično skupino, tega nekateri še ne znajo dojeti. Ko bodo, bo nemara že prepozno. Glede na to, da jim mask in rokavic še ni bilo treba nositi, bodo morali pristojni organi še bolj prepričljivo obrazložiti, zakaj je to pametno in nujno. »Po moji oceni imamo z vsako deseto stranko določene težave …« je še dodala trgovka.
 

Golih rok pretipal sadje


Potem so tu še večje veleblagovnice. Bralka iz Krškega nam je poročala, da je bila pred vstopom v njihov Hofer sicer zapovedana obvezna uporaba mask in rokavic, da pa tega ukrepa marsikdo ni upošteval.
Včeraj smo se zato tudi mi oglasili in preverili stanje v eni od njihovih prodajaln. Izvedeli smo, da so ljudje mnogo bolj korektni, kot so bili še dan poprej.


»Res je, še vedno se najdejo takšni, ki jim je treba zagroziti s prepovedjo vstopa, če si ne nadenejo maske in rokavic, sicer pa moram večino naših strank iz Fužin resnično pohvaliti za strpnost in razumevanje,« nam je pripovedoval Mark Kosič, sin znanega nogometnega trenerja. Fant opravlja študentsko delo in pred trgovino od 8. do 13. ure (potem dočaka svojo zamenjavo) svetuje, razvršča vozičke, opozarja, pomaga in razkužuje. »To delo dojemam nadvse spoštljivo. Nemara bom tudi sam primaknil tisti kamenček v mozaiku, ki bo pripomogel k manj okužbam.« Iskreno je dodal: »Pa še dobro je plačano!«

Hip zatem je gospa okoli 60 let čakajoč na svoj razkuženi voziček godrnjala in godrnjala, pa ni pomagalo. »Ne verjamem, da maske kaj pomagajo, ne nazadnje je takšnega mnenja tudi WHO,« je hotela prepričati še kakšnega okoli sebe. Naposled je zalegla prav Markova topla beseda in gospa jo je s svojim vozičkom ucvrla v notranjost.

Pa še to: precej se jih je v ponedeljek pritoževalo nad kupci, ki so se brez mask in rokavic sprehajali po prodajalnah, denimo v Kopru, Grosuplju, Kamniku, Mariboru in še kje. Včeraj takšnih pritožb skorajda ni bilo več.
»Ti, kdaj bo vsega tega konec?« pa nas je v tistem povprašal še prodajalec sadja in zelenjave ob Preglovem trgu. Masko si je snel in pred trgovino puhal cigaretni dim.


»Dokler bodo vaše stranke brez rokavic prijemale sadje, konca še ne bo,« je izvedel in se, kot bi ga nekaj pičilo, obrnil. Zagledal je starejšega moškega, ki je brez rokavic brezbrižno preverjal, kaj je bolj in kaj manj sveže. Ko smo gospoda vprašali, zakaj ne spoštuje predpisanih ukrepov, se je zavil v molk ter bliskovito izginil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije