POSEBNA PRIZNANJA

Varnostni inženirji prejeli prestižna priznanja

Objavljeno 21. november 2019 19.48 | Posodobljeno 21. november 2019 19.48 | Piše: Jože Miklavc

Fundacija Avgusta Kuharja podelila letošnja priznanja. Brez strokovnjakov bi bilo veliko več mrtvih in nesreč.

Prejemniki priznanj in nagrad Fundacije Avgusta Kuharja za leto 2019
Zveza društev varnostnih inženirjev Slovenije (ZDVIS) in Zbornica za varnost in zdravje pri delu Slovenije si že vrsto let prizadevata, da se v sodelovanju s Fundacijo Avgusta Kuharja (ta spodbuja varnostne inženirje in druge strokovnjake s sorodnih delovnih področij v skrbi za zaščito delavcev v delovnih procesih ter njihovo zdravje) podeljujejo posebna priznanja za vestno in dolgoletno izjemno strokovno delo v okvirih društev varnostnih inženirjev ter v stroki; za najboljše diplomsko delo študentov oziroma diplomiranih varnostnih inženirjev, za izjemni dosežek ter za življenjsko delo.

Fundacija Avgusta Kuharja se imenuje po nestorju vzgoje in ozaveščanja za varno delo s Koroške Avgustu Kuharju (1906–1964).

Nagrade in priznanja podeljujejo skoraj izključno ob osrednjih vsakoletnih simpozijih, kjer vsakič analizirajo stanje varnosti pri delu, izpostavljajo tehnološko- in tehnično-varnostni napredek, ugotavljajo gibanje števila in resnosti delovnih poškodb, invalidnosti ter smrtnih nesreč, ki so stalni spremljevalec delovnih procesov in privajanja delavcev na delovnih mestih kot posledica slabih varnostnih rešitev, neustrezne zaščite, stresa zaradi delovnih razmer in vpliva nevarnih snovi.

Posvet varnostnih inženirjev

image
Lučki Bohm bodo varnostni inženirji večno hvaležni za strokovno vodenje fundacije AK.
Na simpoziju o varnosti in zdravju pri delu (VZD), ki je nedavno potekal v kongresnem središču celjskega sejma Golovec Celjanka, je sodelovalo več društev varnostnih inženirjev iz slovenskih mest oziroma pokrajin ter nekateri ugledni strokovnjaki-predavatelji. Strokovni del dogajanja se je nanašal na aktualne razmere varnosti v delovnem okolju, s poudarkom na varnem ravnanju z nevarnimi kemikalijami in drugimi snovmi, govorili so o multipli sklerozi in s tem pogojeno zmožnostjo dela, o dobrih učinkih dnevne svetlobe oz. slabih vplivih na zdravje delavcev ob umetni osvetlitvi ter o predlogih evropskih sindikatov za zaščito delavcev pred reprotoksini idr. Ob robu osrednjega dogodka sta zbrane skrbnike za varnost delavcev nagovorila tudi ​Stanko Ožbolt, predsednik ZDVIS, in Janez Fabjan, predsednik Zbornice VZD. Dobro sodelovanje in razmere na področju inšpekcije dela pa sta izpostavila predstavnika ministrstva za delo, družino in enake možnosti Nikolaj Petrišič ter Jadranko Grlić, glavni inšpektor za delo RS.

23 let že podeljujejo priznanja fundacije AK.

Ob koncu dneva za varnost pa je Fundacija Avgusta Kuharja (imenovana po nestorju vzgoje in ozaveščanja za varno delo s Koroške) podelila vsakoletna priznanja in nagrade. Priznanja za delo in zasluge pri društvih varnostnih inženirjev so prejeli diplomirani varnostni inženirji Frančišek Zavašnik iz Slovenj Gradca, Albert Suban iz Kopra, David Preša z Gorenjske, Matej Polanc iz Nove Gorice, zdravnik medicine dela s Ptuja Rajko Brglez in Nevenka Oblak iz Celja. Nagradili so tudi najboljšo študentko varnostnega inženirstva Leo Grenc za diplomsko delo Vpliv gospodarskih dejavnosti in spola na bolniški stalež.
Nagrado Avgusta Kuharja za izjemni dosežek na področju VZD v letu 2019 je prejel Marjan Mikec, za življenjsko delo pa varnostni inženir in upokojeni inšpektor dela Žarko Leben, in sicer za pravičen boj za varnost in zdravje delavcev na Goriškem ter za svoje druge uspehe pri delu varnostnega inženirja v gospodarskih družbah.
Deli s prijatelji