NEURADNO

VIDEO: Volilna srhljivka, v Kopru odločilo sedem glasov

Glasovi po pošti vrstnega reda niso spremenili.
Fotografija: Boris Popovič je naskakoval peti županski mandat. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Popovič je naskakoval peti županski mandat. FOTO: Jože Suhadolnik

KOPER – Občinska volilna komisija v Kopru je odprla škatlo z glasovi, ki so prišli po pošti. Do včeraj jih je prispelo 44, danes zjutraj pa dva (2). Ti glasovi pa niso spremenili izida tekme za koprskega župana. Po neuradnih podatkih je zmagovalec Aleš Bržan, ki je prejel sedem glasov več kot Boris Popovič. Neuradno: Bržan 13.921 glasov, Popovič 13.914.

Koper bo, kot kaže, dobil novega župana. FOTO: Jože Suhadolnik
Koper bo, kot kaže, dobil novega župana. FOTO: Jože Suhadolnik
»Že pred volitvami sem povedal volivkam in volivcem, da bo šlo verjetno na tesno, da bo pomemben vsak glas. Veliko jih je bilo tudi za Popoviča, kar je znak, da ima še vedno veliko spoštovanja. Ampak volivci so se odločili za spremembo. Danes je veselje, jutri začnemo delati,« je po razglasitvi neuradnih rezultatov povedal Bržan, ki je končal 16-letno vladavino Popoviča v Kopru. Na vprašanje, ali bo zahteval ponovno štetje, ki ga je napovedal, preden so bili znani izidi glasovanja po pošti, je odgovoril: »Za nas je zgodba zaključena.«

Pregledovanje glasovnic, ki so prispele po pošti, je potekalo pred kamerami, prisoten je bil tudi Bržan. Komisija je preverjala tudi poštne žige na oddanih glasovnicah, da ugotovi, ali so bile oddane pravočasno. Potem ko so opravili razvrščanje glasovnic, so medije napotili iz sobe. Po približno pol ure je komisija sporočila, da je bilo veljavnih 45 glasovnic. Po pošti je prispelo 25 glasov za Popoviča in 20 za Bržana, čigar prednost se je tako še zmanjšala z 12 na vsega sedem (7) glasov.

Lepa prednost se je stopila

Ko so po nedeljskem zaprtju volišč v Kopru začeli preštevati glasove, je bil ves čas v prednosti Bržan. Pred Popovičem je imel več kot 1000 glasov prednosti, ki pa se je stopila na vsega 12  glasov, ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja. Odločali so glasovi, poslani po pošti. Če bi imela oba kandidata enako število glasov, bi odločil žreb, kdo bo občino vodil naslednja štiri leta. Žreb bo, kot kaže, določil župana ali županjo v Šmarjeških Toplicah.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije