KDO BO ŽUPAN?

VIDEO: V Kopru vre: komisija se je umaknila, napetost narašča

Pred sejo je potekal protest podpornikov Borisa Popoviča.
Fotografija: FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
FOTO: Moni Černe

KOPER – Po skoraj treh urah občinske seje, ki jo vodi najstarejša svetnica Ondina Diabate Gregorich, se je mandatna komisija zdaj umaknila, da preuči pritožbo Borisa Popoviča in za občinski svet pripravi poročilo. Po predstavitvi bo potekalo glasovanje. Predvideno nadaljevanje bo čez kakšno uro, z možnostjo podaljšanja.

​Popovič je zbrane tudi nagovoril in povedal, da bo, če bo ponovno štetje glasov pokazalo, da je zmagal, odstopil. Če bo po novem štetju zmagovalec Bržan, pa mu bo z veseljem čestital.

Na seji je pričakovati zaplete, saj je dozdajšnji župan Boris Popovič po tesni zmagi Aleša Bržana na županskih volitvah napovedal pritožbo. Koprski mestni svet sestavlja 33 svetnikov, od tega trije mandati pripadajo predstavnikom italijanske narodne skupnosti. Večina, ki bi omogočila potrditev izida volitev ali pa potrditev Popovičeve pritožbe, je torej 17 glasov.

V Kopru se je na konstitutivni seji sestal novoizvoljeni mestni svet, med tem pa so se na ulici zbrali podporniki (okoli 30) nekdanjega župana Borisa Popoviča in vzklikali: »Popota ne damo, Popo je naš!« Popovič je namenil nekaj besed novinarjem in podpornikom, ki so ga pospremili z glasnim aplavzom in navdušenjem. Nato je napovedal, da se bo pritožil na občinski svet in predlagal ponovno štetje glasovnic. Če bo občinski svet pritožbo zavrnil, se kandidat nato lahko pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. O morebitni pritožbi na to odločitev pa odloča vrhovno sodišče v 30 dneh. Kadar občinski svet pritožbi županskega kandidata ugodi, do dokončne odločitve o izvolitvi župana tekoče naloge v pristojnosti župana opravlja najstarejši član občinskega sveta.

Spremljamo dogajanje.

FOTO: Moni Černe
FOTO: Moni Černe
Danes bo znana usoda tako Bržana kot Popoviča. FOTO: Moni Černe
Danes bo znana usoda tako Bržana kot Popoviča. FOTO: Moni Černe
FOTO: Moni Černe
FOTO: Moni Černe

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije