V POLNEM OBSEGU

VIDEO: Direktor Kemisa priznal: »Vemo, da smo izgubili zaupanje krajanov«

Vrhniško podjetje za zbiranje nevarnih odpadkov je pripravilo dan odprtih vrat.
Fotografija: Protest prebivalcev Vrhnike ob požžaru v tovarni Kemis 20. maja 2017. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Protest prebivalcev Vrhnike ob požžaru v tovarni Kemis 20. maja 2017. FOTO: Blaž Samec

VRHNIKA – Vrhniški Kemis, v katerem je maja 2017 izbruhnil velik požar, bo začel delovati v polnem obsegu. Kot so sporočili iz podjetja, so januarja 2019 zaključili drugo fazo sanacije, ki je poleg sanacije tistih objektov, ki so bili v požaru najbolj poškodovani, obsegala predvsem izvedbo novih protipožarnih ukrepov na tehničnem, organizacijskem in kadrovskem področju. 

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc. FOTO: Nina Knapič
Direktor Kemisa Boštjan Šimenc. FOTO: Nina Knapič

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Boštjan Šimenc, si bo zaupanje občanov težko povrniti. A kot je poudaril, bodo v Kemisu to poskušali storiti z dejanji in ne besedami. Zanikal je tudi vse obtožbe, ki so jih bili deležni iz občine Moravče, češ da naj bi del nevarnih odpadkov odlagali na njihovem območju. Nekdanji direktor Emil Nanut je dejal, da se ne želi več pogovarjati o tem, kaj je bilo, temveč želijo gledati v prihodnost. 

»Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja in glede na to, da inšpekcijski pregledi med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje, bomo v sklopu naše dejavnosti pričeli dovažati na lokacijo Kemisa tudi trdne odpadke, ki jih bomo pripravili za prevzem pri končnih predelovalcih in odstranjevalcih odpadkov,« so v Kemisu zapisali v sporočilu za javnost.

Vrhničani še vedno proti

Kemis nadaljuje obratovanje v polnem obsegu. FOTO: Nina Knapič
Kemis nadaljuje obratovanje v polnem obsegu. FOTO: Nina Knapič
Proti delovanju Kemisa na Vrhniki pa kljub nadgrajeni požarni varnosti ostaja velik del krajanov. Tudi zanje je danes podjetje pripravilo dan odprtih vrat, ki bo od 16. do 18. ure. Civilna iniciativa EkoVrh je pozvala Vrhničane, naj se ob tej priložnosti udeležijo dogodka in izrazijo svoje stališče glede delovanja Kemisa na Vrhniki. Krajani opozarjajo tudi, da je bilo tudi pred izbruhom požara leta 2017 videti vse v najlepšem redu in po predpisih, zato podjetju ne zaupajo več.


Lokalna skupnost vztraja, da Kemisa v svoji bližini ne želi več. Skupno izjavo, da Kemis v njihovem okolju ni več dobrodošel, so v lanskem letu podpisali  tedanji župan Stojan Jakin in večina občinskih svetnikov, predstavniki več civilnih iniciativ in krajevnih skupnosti. Za to, da bi Kemis z Vrhnike umaknil svoj obrat, so krajani zbirali tudi podpise.

Boštjan Šimenc se zaveda, da si bo zaupanje občanov težko povrniti. A kot je poudaril, bodo v Kemisu to poskušali storiti z dejanji in ne besedami. FOTO: Nina Knapič
Boštjan Šimenc se zaveda, da si bo zaupanje občanov težko povrniti. A kot je poudaril, bodo v Kemisu to poskušali storiti z dejanji in ne besedami. FOTO: Nina Knapič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije