DOGOVARJANJA

Šarec potezo Levice primerjal z vožnjo z avtom: bolnišnica je možnost

O odločitvi stranke Levica, da ne stopi v vlado, so razpravljali predsedniki petih strank in predstavnik Levice. 
Fotografija: Luka Mesec je sporočil, da bodo podprli Šarca, v vlado pa ne bodo stopili. FOTO: STA, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Luka Mesec je sporočil, da bodo podprli Šarca, v vlado pa ne bodo stopili. FOTO: STA, zaslonski posnetek

LJUBLJANA – V državnem zboru (DZ) so se v prostorih Liste Marjana Šarca (LMŠ) sestali predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus ter koordinator stranke Levica Luka Mesec. 
 

'Ne' Levice

Levica je v torek zvečer sporočila, da ne bo stopila v koalicijo, ki se oblikuje okoli Marjana Šarca, bo pa podprla vlado. Predlagajo, da bi na osnovi dogovorjenega osnutka koalicijske pogodbe začeli pogajanja o sporazumu, na podlagi katerega bi Levica podprla in projektno sodelovala s sicer manjšinsko vlado, ki bi jo vodil prvak LMŠ Šarec.
 

Vidno razočarana Bratuškova

Predsednica SAB Alenka Bratušek je bila po sestanku vidno razočarana: »V naši stranki smo razočarani, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti, da bi blaginjo lahko zagotovili vsem, ne le peščici. Da so to, kar govorijo, samo parole
Alenka Bratušek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Alenka Bratušek. FOTO: Jure Eržen, Delo
floskule, obljube na volitvah, ko pa je treba nekaj narediti, stisnejo rep med noge.« Dodala je, da ima Šarec podporo stranke SAB in pet njihovih glasov, ni pa odgovorila na novinarsko vprašanje, ali je za SAB boljše, da nastane manjšinska vlada, ali da gredo Slovenci in Slovenke na predčasne volitve. »Volivci so pokazali, da želijo levo, levosredinsko vlado in žalostno je, da bo prav Levica tista stranka, ki bo to onemogočila,« meni Bratuškova. Odločitev Levice naj bi v kratkem komentirali tudi preostali predsedniki strank. Danes se bo sestalo tudi vodstvo Desusa in razpravljalo o koalicijski pogodbi. 
 

Šarec vidi možnost v manjšinski vladi

Pred mikrofone je po sestanku vseh šestih stopil tudi morebitni mandatar za sestavo vlade Marjan Šarec. »Če sedeš v avto, moraš vedeti, da morda ne boš prišel domov, ampak v bolnišnico,« je predsednik LMŠ odgovoril na vprašanje, ali je razočaran nad odločitvijo sveta levice. »Naslednji dnevi bodo posvečeni temu, da izpeljemo, to kar smo se danes dogovorili, časa pa ni veliko,« je še dejal Šarec in dodal, da se bodo z Levico pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Miro Cerar, je potrdil podporo LMŠ in Šarcu, a poudaril, da manjšinska vlada ni najboljša rešitev. Predstavnik SD Dejan Levanič je dejal, da mu je žal: »Zamujena je velika priložnost, da bi lahko nekaj več naredili za ljudi.« O možnosti projektnega sodelovanja Levice z manjšinsko vlado, ki bi jo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec, je dejal, da bodo to odločitev morali sprejeti v prihodnjih dneh, ko bodo ugotovili, kakšne so možnosti, da lahko v takšni vladi realno uresničijo točke iz programov. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije