MANDATARSTVO

Pahor jasen: zmagovalec volitev Janša ima teden dni časa

Borut Pahor je Janeza Janšo seznanil, da ga je pripravljen uradno podpreti.
Fotografija: Borut Pahor in Janez Janša v predsedniški palači. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor in Janez Janša v predsedniški palači. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Kdo bo sestavljal slovensko vlado? Jo sploh kdo bo? To so glavna politična vprašanja, ki se že vse od volitev 3. junija porajajo v slovenski javnosti.

Predsednik države Borut Pahor je predsednika SDS, zmagovalne stranke na predčasnih volitvah, Janeza Janšo seznanil, da ga je pripravljen podpreti kot mandatarja za sestavo vlade. Pahor je hkrati povedal, da se zdi, da nihče nima podpore, zato sta se sporazumela, da ima teden dni časa, da ga Janša seznani, ali bo kandidiral ali ne.
Janez Janša pri predsedniku države. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Janez Janša pri predsedniku države. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

»Upam, da bo gospodu Janši uspelo pridobiti potrebno politično podporo. To je najprej njegova naloga, bo pa prihodnji teden zelo pomemben tudi po drugi strani. Zaradi javnosti,« je dejal predsednik države ter vse predsednike strank pozval, naj se pogovarjajo ne glede na to, katero koalicijo bi izbrali.

»Kljub temu da je stranka SDS zmagovalka, ni poskušala sestavljati koalicije. Nekateri drugi so to počeli. Zdaj se bomo poskušali na organiziran, neformalen način lotiti sestavljanja trdne koalicije,« je dejal prvak SDS in dodal, da bo že danes poslal vabila vsem predsednikom parlamentarnih strank. S pogovori pa bo SDS počakala do ponedeljka.

Dodal je: »Najprej bom preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo, šele nato sledijo programska usklajevanja.«
 

Druge stranke so se soočile z realnostjo


»To, kar se je dogajalo s temi šestimi strankami, brez SDS, je po eni strani koristno. Soočili so se s tem, kaj Slovenijo dejansko bode,« je še poudaril.

Po drugi strani pa poskuša vajeti v svoje roke vzeti Marjan Šarec, ki se o sestavi koalicije pogovarja z vsemi strankami. A tudi pri njem kaže, da ne bodo našli skupnega jezika. 

O tem, kdo bi lahko največ pridobil z razpisom novih volitev, če vlade zdaj nihče ne bo mogel sestaviti, smo že pisali. 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije