KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Še drugi dan brez okuženih, rezultati nacionalne raziskave prestavljeni (V ŽIVO)

Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je za STA sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da se mora z rezultati raziskave najprej seznaniti strokovna skupina na ministrstvu za zdravje in jih upoštevati pri odločitvah, koliko ventilatorjev in druge opreme v Sloveniji potrebujemo. 

V raziskavo, ki se je začela 20. aprila, so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov namreč dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.
Rezultatov krvnih preiskav, ki bi pokazali, ali je posameznik že prebolel covid-19, za zdaj še niso objavljali. Je pa Petrovec zatrdil, da so tudi krvni testi že opravljeni.





Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović pa je nedavno dejala, da si lahko, če bodo rezultati raziskave pokazali, da je v državi sorazmerno malo novega koronavirusa, 18. maja obetamo še en sklop rahljanja ukrepov, kot sta odprtje večjih trgovin in postopno sproščanje turizma.


Informacije o aktualnem dogajanju

 V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.

V nedeljo je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 58 bolnikov, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili tri osebe.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije