SALAMIJADA

V vsaki salami veliko ljubezni in tudi ščepec sreče

Na 57. sevniški salamijadi kar 146 izdelovalcev.
Fotografija: Šopek letošnjih prvih deset najboljših izdelovalcev salam Fotografije: Mojca Marot
Odpri galerijo
Šopek letošnjih prvih deset najboljših izdelovalcev salam Fotografije: Mojca Marot

SEVNICA – Toliko ljudi, kot se je letos zbralo na 57. sevniški salamijadi, v Sevnici že dolgo ni bilo. Mati vseh salamijad je povsem upravičila svoj sloves, saj je suhe salame na ocenjevanje oddalo kar 146 izdelovalcev, ki so se, tako kot vsako leto, na dan mučenikov zbrali v stari sevniški trški gostilni Vrtovšek. Gre za najstarejše ocenjevanje domačih salam, ki mu salamarji ostajajo zvesti že vse od leta 1962. Vstop je na ta dan dovoljen izključno moškim. No, ja, ženske so na moške »spodaj« gledale »od zgoraj«, saj je isti večer na sevniškem gradu tretje leto zapored potekala ženska salamijada, popestrena z modno revijo sevniške Kopitarne, ki je bila soorganizatorka damskega večera, na katerega pa vstop ni bil dovoljen moškim.

Že dan pred prireditvijo se v gostilni Vrtovšek zberejo člani ocenjevalne komisije in pod vodstvom predsednika Francija Sotoška poskusijo vse vzorce, ki jih je bilo letos največ v zgodovini. Pri ocenjevanju so pomembni videz, prerez in tekstura salame, pomemben je tudi vonj, najpomembnejši pa okus.

Še nobena se ni pokvarila

»Čeprav so imeli pridelovalci letos slabe razmere, so vse salame zelo dobre, polovica pa vrhunskih,« je mnenje komisije strnil Sotošek. Med tistimi, ki že 30 let prinašajo salame na ocenjevanje, je tudi celjski tiskar Miran Gracer. »Že 42 let jih delam, pa se še nikoli ni nobena pokvarila. Včasih sem jih izdelal tudi 400, letos pa le 30,« nam pove Gracer. No, tudi sevniški župan Srečko Ocvirk jih je nekdaj delal sam, zdaj pa jih, kot nam je povedal, predvsem konzumira. Pomembno se mu zdi, da sta salama in vino proizvoda, ki imata v kulinariki poseben status, salamarska društva po vsej Sloveniji pa so zaslužna, da je kakovost suhomesnatih izdelkov vedno višja. Da rekordno število udeležencev pomeni tudi zaupanje v komisijo in njeno delo, pa meni predsednik sevniškega društva salamarjev Peter Camloh. Doda: »V našem društvu veliko članov prida kamenček k organizaciji in ne obvisi vse zgolj na enem človeku. Tudi zato smo verjetno tako uspešni.«

Na salamijadi, ki je že mednarodna, sodelujejo tudi izdelovalci salam prijateljskih društev iz Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Srbije, katerih salame ocenjujejo ločeno. Najboljše tri so letos izdelali prijatelji Avstrijci. Komisija posebej ocenjuje salame domačih prašičjerejcev z območja Upravne enote Sevnica. Med 19 vzorci so si prva tri mesta razdelili Tomaž Krnc, Stanko Jurež in kmetija Tomažič, ki se ponaša z najboljšo. Med 102 vzorcema na klasičnem ocenjevanju je komisijo najbolj prepričala salama Sevničana Antona Esa, ki je na salamijadi zmagal že drugič. Vidno ganjen je dejal, da je za dobro salamo zelo pomembno zorenje, veliko ljubezni in tudi nekaj sreče.

Drugo najboljšo je izdelal Janez Lenart iz Škocjana, tretjo pa ljubiteljski izdelovalci sevniške salame, kot so se podpisali pod svoj izdelek. Drugo leto so v Sevnici podelili tudi plaketo prijateljstva. Eno so domov odnesli prijatelji iz Madžarske, drugo je prejel Jure Vrtovšek, lastnik gostilne, ki salamarjem daje zavetje že 57 let. In kaj je salamarjem, ki se bližajo 60-letnici, obljubil znani enolog Zdravko Mastnak in lastnik istoimenske vinske kleti ki je tudi eden največjih sponzorjev prireditve? »Ko bo sevniška salamijada praznovala žlahtno okroglo obletnico, se bomo iz Posavja, Štajerske, Primorske in Gorenjske s starimi vlaki odpeljali v Ljubljano in tam, s podporo prijateljev iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Srbije, pripravili pravi praznik kulinarike in vin,« je obljubil Mastnak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije