KAKO KAŽE?

V Velenju vse jasno, Kranj in Maribor negotova

Kar nekaj kandidatov se bo moralo za županski stolček pomeriti v drugem krogu. 
Fotografija: Bojan Kontič. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Bojan Kontič. FOTO: Brane Piano

LJUBLJANA – Na okoli 3200 volišč za izvolitev županov in mestnih svetnikov je odšlo 716.504 volivcev, to je 42,11 odstotka vseh volilnih upravičencev (1,701.468). Na lokalnih volitvah pred štirimi leti je skupno glasovalo dobrih 45 odstotkov volivcev.

Delne izide lahko spremljate ves čas na tej povezavi. 


Franc Kangler. FOTO: Tadej Regent, Delo
Franc Kangler. FOTO: Tadej Regent, Delo
36 jih je zmagalo brez bitke

Državna volilna komisija še zbira glasove iz vseh občin v Sloveniji, a že pred koncem glasovanja so bila jasna imena 36 županov, saj niso imeli protikandidatov. V 60 občinah sta kandidirala le dva kandidata za župana, kar pomeni le en krog volitev. V občinah, v katerih nobeden ne bo dobil 50-odstotne podpore, pa bodo volišča znova odprta 2. decembra.

V Novem mestu je zmagal dozdajšnji župan Gregor Macedoni, kažejo neuradni izidi. Na drugo mesto se je uvrstil kandidat GAS Jože Kobe.

Kot kaže, bo Velenje še naprej vodil sedanji župan Bojan Kontič (SD), na drugo mesto se je uvrstila Suzana Kavaš (SDS).

Sodeč po vzporednih volitvah, bo v Ljubljani zmagal Zoran Janković, najbolj se mu je približal kandidat SDS Anže Logar

FOTO in VIDEO: Ekskluzivno: poglejte v zakulisje Jankovićevega štaba
FOTO: Novinarje odmaknili od dogajanja in jim ponudili piškote
 

Maribor, Ptuj, Kranj, Nova Gorica, Piran  ...

Drugi krog bo v Mariboru, in sicer med nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem (NLS) ter podjetnikom Sašo Arsenovičem (SMC). Tudi na Ptuju bo odločal drugi krog, v katerega sta se po neuradnih izidih uvrstila kandidatka SD Nuška Gajšek in Štefan Čelan, kandidat s podporo občanov. Edina kandidatka je prejela nekaj manj kot 28 odstotkov glasov, nekdanji župan, ki se po štirih letih premora želi vrniti v mestno hišo, pa nekaj več kot 24 odstotkov. V Novi Gorici se bosta v drugem krogu pomerila Matej Arčon in Klemen Miklavič, prvi je dobil skoraj 40 odstotkov podpore, drugi nekaj manj kot 30 odstotkov. V Tržiču se bosta pomerila sedanji in nekdanji župan, Borut Sajovic in Pavel Rupar. Po preštetih 99,9 odstotka glasovnic je Sajovic dobil 47,5 odstotka glasov, Rupar pa 19,2 odstotka. Na Jesenicah bodo v drugem krogu izbirali med aktualnim županom Tomažem Tomom Mencingerjem in novinarjem Blažem Račičem. V Piranu se bosta v drugem krogu pomerila Đenio Zadkovič in Tomaž Gantar. V Slovenj Gradcu bo drugi krog: trenutni župan Andrej Čas je pristal na drugem mestu, protikandidatu Tilnu Kluglerju je le malo zmanjkalo za zmago v prvem krogu.
 


Majhna v Kranju in Ljubljani, v Solčavi preko 80-odstotna udeležba

Gregor Macedoni. FOTO: Simona Fajfar
Gregor Macedoni. FOTO: Simona Fajfar
V mestnih občinah je bila udeležba 35-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo, največja je bila v Novem mestu (47-odstotna) in v Slovenj Gradcu (43-odstotna). Sledili sta mestni občini Velenje s skoraj 42-odstotno udeležbo in Maribor z 42,5-odstotno. Najmanjša v mestnih občinah je bila v Kranju (29,01) in Ljubljani (30). V Murski Soboti je bila 38-odstotna, v Novi Gorici 36-odstotna, na Ptuju 28-odstotna, v Kopru 39-odstotna, v Celju 31-odstotna.

Največja udeležba med 212 občinami je bila v občini Solčava, in sicer 84,23-odstotna. V občini Osilnica je bila nekaj več kot 81-odstotna, v občini Podvelka 73-odstotna in Cankova 71-odstotna.

V občinah, v katerih nobeden ne bo dobil 50-odstotne podpore, pa bodo volišča znova odprta 2. decembra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije