VROČA ROBA

V UKC Ljubljana množično izginjajo maske: do nje le še z utemeljenim razlogom

Zaščitne maske so v lekarnah pošle, v osrednji bolnišnici zaznali povečano porabo.
Fotografija: Čeprav strokovnjaki mirijo, da v državi zaradi koronavirusa ni razloga za preplah, so državljani – med njimi verjetno tudi medicinsko osebje – tako negotovi, da so v lekarnah pokupili zaloge zaščitnih mask in jih kradejo tudi iz bolnišnic. FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Čeprav strokovnjaki mirijo, da v državi zaradi koronavirusa ni razloga za preplah, so državljani – med njimi verjetno tudi medicinsko osebje – tako negotovi, da so v lekarnah pokupili zaloge zaščitnih mask in jih kradejo tudi iz bolnišnic. FOTO: Dejan Javornik, Delo

Potem ko je v lekarnah po Sloveniji zaradi ogromnega povpraševanja med ljudmi zmanjkalo zaščitnih mask, so zakrožile govorice, naj bi po njih množično posegli tudi zaposleni v zdravstvenih ustanovah in jih v večjih količinah odnašali iz službe za uporabo v zasebne namene. V UKC Ljubljana so nad maskami uvedli posebni nadzor.

Kot so nam pojasnili iz UKC Ljubljana, so tam »zaznali povečano poraba zaščitnih mask in delno razkužil, predvsem na vstopnih točkah na oddelke in v posamezne stavbe bolnišnice, kjer je bila tovrstna oprema na voljo v večjih paketih«.


Da bi porabo prilagodili resničnim potrebam, so se danes dogovorili, da zaščitne maske – po en kos – izroči informator oziroma pristojna oseba, pri tem pa mora oseba, ki za masko zaprosi, imeti utemeljen razlog.

Zaščitne maske tako v UKC Ljubljana ne bodo več povsem prosto dostopne po oddelkih v paketih, kot je bila dosedanja praksa v bolnišnici. Hkrati pa so obvestili varnostne službe, naj dosledno opozarjajo na primerno uporabo zaščitne opreme. 




UKC Ljubljana prejel donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask



Medtem je osrednja slovenska bolnišnica včeraj prejela donacijo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask tipa 1 podjetja Labena. Gre za enake maske, kot jih je Republika Slovenija poslala Kitajski, so zapisali na twitterju. Direktor podjetja Labena Borut Čeh je povedal, da so se v podjetju zaradi izbruha v sosednji Italiji in na Hrvaškem odločili za donacijo, saj želijo, da se tudi naše zdravstvo ustrezno pripravi na posebne okoliščine dela. Zaščitne maske je prevzela civilna zaščita UKC Ljubljana in bodo uporabljene, če z obstoječimi zalogami in s sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice.​


Bolnišnice v Sloveniji s prepovedjo obiskov




V ljubljanskem UKC so vzpostavili posebno telefonsko številko, na kateri je mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. Od včeraj od 15. ure do današnjega dopoldneva so zabeležili 21 klicev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije