REKORDNO ŠTEVILO OKUŽB

Rozman: »Influencerji«, ki širijo laži, naj nosijo odgovornost za smrti

Število okužb s koronavirusom ne upada, včeraj naj bi jih bilo več kot 2.200.
Fotografija: Aleš Rozman. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Aleš Rozman. FOTO: RTV Slovenija

Število okužb s koronavirusom v Sloveniji se ne zmanjšuje. Član vladne svetovalne skupine za covid 19 Aleš Rozman je na TV Slovenija dejal, da smo v torek že presegli številko 2.200 okužb.

»Zdaj se še ne nakazuje, da bi število okužb začelo upadati. Upamo, da se bo število konec tedna začelo počasi umirjati in doseglo neki plato. Takrat namreč pričakujemo, da bodo ti zadnji ukrepi začeli delovati,« je povedal Rozman, direktor Klinike Golnik.

Najslabša slika je trenutno na Gorenjskem. Kot je pojasnil Rozman, so epidemiologi opazili, da je mlajša delovno aktivna populacija hodila v službe, čeprav so imeli navadno blage znake bolezni. »Poleg tega delodajalci takrat še niso imeli pravne podlage, da bi ljudi brez karantenskih odločb puščali doma, blago bolnih pa se ni dovolj sprotno testiralo. Takrat se je najbrž zgodil preskok v višje številke.«

Rozman, ki meni, da je mlajša populacija začela virus kar nekako ignorirati, je opozoril tudi, da veliko škode povzročajo laži, ki jih širijo nekateri. »Mnogi 'influencerji', vplivneži, ki na nestrokoven način širijo neke laži iz zlobe ali tudi neznanja, se morajo zavedati, da nosijo soodgovornost tudi za umrle in hospitalizirane.«

Bruselj bo predlagal dodatne ukrepe v boju proti covidu 19

Evropska komisija bo ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope predlagala dodatne ukrepe v boju proti covidu 19, vključno s priporočili o testiranja in karanteni. Predlogi bodo izhodišče za razpravo voditeljev članic EU na četrtkovem virtualnem zasedanju.

Nov sveženj naj bi vključeval predloge o zagonu skupnega javnega naročila hitrih ali antigenskih testov, ki jih uporablja šest članic, načrtuje pa njihovo uporabo še deset članic, ter opredelitev okoliščin, v katerih je uporaba teh testov smiselna.

Ob občutljivem vprašanju karantene naj bi komisija izpostavila, da ni nujno, da članice sprejemajo enake ukrepe, temveč naj vsaj uskladijo merila za različne pristope k ukrepu karantene, poroča STA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije