BOJIJO SE KATASTROFE

Hrvaški mediji: Plenković mora prepričati Janšo, da nas ne dajo na rdeči seznam

Premierja se bosta na Otočcu pogovarjala tudi o arbitraži.
Fotografija: Hrvaška se boji katastrofe, če bi jo Slovenija uvrstila na t. i. rdeči seznam. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Hrvaška se boji katastrofe, če bi jo Slovenija uvrstila na t. i. rdeči seznam. FOTO: Marko Feist

Na Otočcu se bosta osrečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Po napovedih bosta govorila o odnosih med državama, skupnem boju proti covidu 19 in drugih aktualnih temah.




{embed_foto_L50}Kot so napovedali v kabinetu predsednika vlade, bo osrednja pozornost pogovorov namenjena bolj usklajenemu boju proti covidu 19 in zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Pogovori bodo namenjeni tudi pomoči državam zahodnega Balkana v tem boju in ukrepom za zajezitev širjenja virusa zlasti med mladimi.
 
Preberite tudi:

Panika v Istri, v Pulju okuženih več zdravstvenih delavcev



730463{/embed_foto_L50}Slovenija je pred dnevi Hrvaško dala na rumeni seznam, številni strokovnjaki pa menijo, da bi jo moral uvrstiti na rdeči seznam nèvarnih držav. »Za že tako slabšo turistično sezono bi bila prava katastrofa, če nas Slovenija da na rdeči seznam. ​Plenković bi se moral danes z Janšo dogovoriti, da se to ne zgodi,« piše hrvaški Index.

Novi podatki o kazalniku NIJZ, ki pove, kako varna je neka država. Primerjali smo Slovenijo in Hrvaško. FOTO: A. L.
Novi podatki o kazalniku NIJZ, ki pove, kako varna je neka država. Primerjali smo Slovenijo in Hrvaško. FOTO: A. L.

Plenković v Slovenijo prihaja nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago svojega HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.

To bo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. Razmere glede koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 91 novih okužb. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav.

Arbitraža ohladila odnose

Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča uresničiti, Hrvaška pa temu nasprotuje.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnericama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal kar 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije