KORONAVIRUS

Umrlo že 45 oseb, rokavic za v trgovino ne potrebujete več (V ŽIVO)

Policija bo ponovno izvajala poostreni nadzor gibanja.
Fotografija: Bojana Beovič FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
Bojana Beovič FOTO: Zajem zaslona

Okužba s koronavirusom je potrjena že v 140 slovenskih občinah. Okuženih je 1.234 ljudi, umrlo pa jih je že 45.

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom, spremljamo iz minute v minuto:



16.02 Na Hrvaškem sov zadnjih 24 urah zabeležili še 88 obolelih za covidom-19, kar pomeni, da je skupaj potrjenih 1.495 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V splitski bolnišnici je v četrtek umrla 93-letnica kot 21. žrtev novega koronavirusa. Med obolelimi je prvič več žensk kot moških.

12.18 Vsak prehod meje zahteva zdravniški pregled, samoosamitev, Kacin pravi o morebitnih povratnikih v Slovenijo. Če so bolezenski znaki očitni, je potreben tudi dodaten ukrep. Vsekakor velja omejitev gibanja na svojo občino.

Kacin opozarja, da ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje kakršna koli potovanja. Kdor koli pride za praznike v Slovenijo, se mora zavedati posledic, da mu ob vrnitvi morebiti odredijo 14-dnevno karanteno ali da mu potovanja celo ne bi dovolili.

12.13 Nošenje rokavic ni več obvezno, je jasen Jelko Kacin. Državna sekretarka, tako pravi, je jasno razložila, da je povsem enakovreden ukrep pogosto umivanje ali razkuževanje rok.

12.07 Delodajalec je tisti, ki opredeli, kdaj so razmere nevarne, in vsekakor bodo dialog s sindikati nadaljevali, pravi Koritnik. Delavec, ki bo menil, da bi mu dodatek pripadal, pa mu ne bo izplačan, ga bo lahko zahteval, pravi Koritnik. Ob tem še poudarja, da le delodajalec (predstojnik) ve, koliko je bil delavec izpostavljen.

12.05 Vlada je s PKP1 omogočila, da bo lahko predstojnik ustrezno nagradil tudi tiste, ki dodatka po kolektivni pogodbi ne morejo dobiti, so pa bili obremenjeni zaradi te epidemije, poudarja Koritnik.

11.58 S PKP1 je vlada zagotovila sredstva za zagotavljanje dodatka iz kolektivne pogodbe, je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Izpostavlja, da je s PKP1 uveden še nov dodatek tistim, ki so bili prekomerno obremenjeni. Do njega bi lahko bili upravičeni tisti, ki niso do tistega iz kolektivne pogodbe. Skupaj dodatka ne smeta presegati 100 odstotkov.

Dom starostnikov v Metliki je dodatek že obračunal in bo izplačan z marčevsko plačo.

Na MJU poudarjajo, da bodo javni uslužbenci, upravičeni se razume, prejeli dodatek, in sicer kot poračun za nazaj.

11.53 Novinarsko vprašanje glede tega, da v tej vladi ne bodo odpirali ideoloških tem, potem pa se je zgodila vladna depeša. Kako je mogoče, da o njej ni vedela ničesar, kakšni bodo ukrepi?

Svoje videnje je že podala, odgovarja Pivčeve. Opozarja, da okoliščine niso dovolj razjasnjene. Vlada ni dala pristanka ali stališča, več pojasnil pričakuje od jutrišnje seje vlade. Podala je zahtevo, da o tem govorijo znotraj koalicije. Še vedno ohranja stališče, ki ga je dala pred vstopom glede ideoloških tem.

11.47 V Sloveniji je bilo včeraj testiranih 1.234 oseb, pozitivnih je bilo 36, umrli sta dve osebi, zaradi česar se je skupno število povečalo na 45, javlja vlada prek facebooka.


11.38 Nahajamo se v obdobju, ko se začenja intenzivno delo na poljih, in ker se potrebuje dodatna pomoč, običajno priskočijo na pomoč delavci iz tujine, denimo iz Romunije. Zaradi varovanja zdravja letos prihod delavcev ni mogoč oziroma je omejen, opozarja Pivčeva. Poziva vse, ki bi lahko pomagali slovenskim kmetom, da jim priskočijo na pomoč. Da bi ohranili proizvodnjo domače slovenske hrane, moramo združiti moči, poudarja ministrica.

Iskalci del in ponudniki del se lahko obrnejo na stalni kontaktni center, 24-urno kontaktno točko, prek elektronskega naslova ali telefonsko, kjer bodo dobili informacije o možnostih sodelovanja.

11.34 Kmetije jih opozarjajo na težave prodaje, Pivčeva izpostavlja govedo. Neodkup in upadanje cen živine, pravi Pivčeva. Dodaja, da velik del odjemalcev zapadel v težave, zato so pripravili sklepe za povečanje blagovnih rezerv v sektorjih mesa in mleka in zdaj s splošnimi pogodbami te zaloge znotraj blagovnih rezerv začenjajo krepiti. S trga tako tudi umikajo morebitne viške, ki ob morebitni neprodaji nastajajo.  

11.26 Številne ukrepe še pripravljamo, napoveduje ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Izpostavlja povečanje likvidnosti in ustvarjanje pogojev za nove naložbe, investicije, ki so se izkazale kot kritične, napoveduje dvig samooskrbe.    

11.24 Smo dosegli vrh? Glede na postopno upadanje novih primerov lahko rečemo, da smo vrh dosegli. Dokončnega odgovora pa še ne morem podati, pravi Beovićeva.

11.19 Ne smemo si dovoliti, da bi popuščanje ukrepov privedlo do novega intenzivnega vala epidemije, ki bi pomenil veliko grožnjo prebivalcem, njihovemu zdravju in življenju, izpostavlja Beovićeva.
 
11.17
Glede na potek tek krivulje se bližamo koncu, nismo pa še tam. Mogoče ni dovolj strog, je o ukrepu prepovedi gibanja zunaj občin dejala Beovićeva in povedala, da imajo ponekod še bolj stroge ukrepe. 

Opozarja, da nekatere občine nimajo okužb, kar pomeni, da bi se lahko ukrepi sproščali regionalno.

11.15 Prekuževanje mlajše generacije? Po svetu potekajo različne razprave. Švedska je ubrala svojo pot, a Beovićeva pravi, da težko reče, da so ubrali pravo taktiko. S prekuženjem bi se upočasnilo virus, je pa treba pri tem zavarovati ranljive skupine. O tem, kako se obnaša v populaciji, koliko ljudi mora biti prekuženih, da se kroženje virusa zaustavi, je premalo znanega, zato se bomo težko odločili z enim konkretnim ukrepom, bo pa potekalo, ko bomo odprli šole, vrtce in te dejavnosti, je jasna Beovićeva. 

11.14 Kdaj začnemo s testiranjem na protitelesa? Testiranje na protitelesa bo mogoče, ko bomo imeli dovolj zanesljiv test, je jasna Beovićeva. Za zdaj so testi premalo kakovostni, da bi lahko to izvajali.

11.13 V Sloveniji imamo navodilo, kako se ravna z umrlimi in kako se izvaja obdukcije, pojasnjuje Beovićeva.

11.10 Strokovna skupina, ki jo vodi Beovićeva, se ne strinja s tem, da bi po velikonočnih praznikih prešli na kakšno pomembno sproščanje. Ne smemo gledati samo število na dan, ampak primerjalno s celotnim številom, pravi. Delež novih se postopno zmanjšuje, a še nismo v tistem obsegu, pri katerem bi lahko rekli, da je sproščanje smiselno. Sproščali bi lahko tiste dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša, kjer se delo lahko tako organizira.

11.08 Natančna analiza umrlih se pripravlja na Nijz in bo dostopna, ko bo pripravljena. Okvirno lahko pove, da je šlo v večini primerov med umrlimi za starostniki.

11.00 »Malo s težkim srcem rečem, da smo lahko s potekom epidemije zadovoljni,« pravi Bojana Beović, vodja vladne strokovne skupine za covid-19. Ni sem nam zgodilo, kar se je ponekod drugje v evropskih državah. Zdravstveni sistem je zdržal, ventilatorjev ni zmanjkalo, epidemijo nam je uspelo stišati, da je bilo vse to mogoče, pravi. Dodaja, da so bili bistveni pravočasni ukrepi. Če bi bili bolj všečni, bi lahko imeli situacijo, kot jo poznamo s TV-zaslonov.

Treba je povedati, da se povsem val epidemije še ni končal. Bistveno je, da se bolezen iz enega človeka prenese na manj kot enega človeka, da bi epidemija izzvenela. Drugi bistven pogoj je, da je zelo dobro organizirana služba, ki bo nove izbruhe znala obvladati in zaznati. Potrebna je jasna strategija, kako se bo država odpirala, opozarja Beovićeva in dodaja, da znanstveno dokazanega pač ni. Treba pa je paziti, da se ne poveča število okužb. Kljub praznikom ukrepe upoštevajte striktno še naprej, svetuje.

Obiski družin in podobno lahko privedejo do kroženja virusa. Zelo pomembno je, tako Beovićeva, da ta trenutek izkoristimo tako, da nam ne bo potem žal. Da zdržimo še teden, dva na takšen način, ga ne bo treba kasneje spet zapirate države. Opozarja, da je treba zaščititi predvsem starejše. Premislite, ali je res smiseln obisk pri očetu ali mami, in ali jim lahko pomahate le z balkona.

10.39 V ljutomerskem domu starejših občanov (DSO) so v četrtek odvzeli 32 brisov. Pozitivni so bili osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupno so tako doslej v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih, poroča STA.

10.19 Izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom bodo ob 11. uri dali kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović in vladni govorec Jelko Kacin.

Zaščitna oprema s Kitajske. FOTO: Osebni Arhiv Joca Pečečnika
Zaščitna oprema s Kitajske. FOTO: Osebni Arhiv Joca Pečečnika
9.38
V Slovenijo je prispela nova zaščitna oprema. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in obrambno ministrstvo sta sporočila, da je v Slovenijo iz Kitajske prispelo okoli 20 ton zaščitne opreme. Opremo je v Slovenijo dostavil Joc Pečečnik. In sicer:
·       1,095.000 medicinskih mask FFP2 s filtrom
·       15.630 zaščitnih uniform za zdravnike
·       1,664.000 zaščitnih rokavic




 
Preberite tudi:
Nujno branje, še preden greste v trgovino: to so novosti
Bregantova namesto uporabe rokavic v trgovini svetuje nekaj drugega (VIDEO)
Javnega prevoza ni. Do koliko potnih stroškov sem upravičen?

9.31 Na mejnem prehodu Šentilj so v četrtek nastajali zastoji, ki so po navedbah policije posledica tega, da potniki šele ob prihodu na kontrolno točko iščejo potrebne dokumente. V teh dneh je zaradi praznika pričakovati večji priliv potnikov, zato policija opozarja, da se lahko izognemo gneči le, če so potniki pripravljeni na novo kontrolo.

9.27 Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) je danes objavil javni razpis za imenovanje direktorja. Kandidati se morajo prijaviti do 18. aprila. Prijavi morajo priložiti program dela in razvoja zavoda za obdobje štiriletnega mandata, izhaja iz razpisa.

9.24 ​Policisti bodo tudi v prihajajočem prazničnem vikendu poostreno nadzirali spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah, ki velja zaradi epidemije covida-19. Pretekli vikend so na slovenskih cestah opravili nadzor pri 3.348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.

Kot so pojasnili pri Generalni policijski upravi (GPU), so v 69 primerih ugotovljenih kršitev odloka izrekli opozorilo, ugotovitve v preostalih 34 primerih pa so predali Zdravstvenemu inšpektoratu RS. Policija namreč po zakonu o nalezljivih boleznih ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje. Policisti ugotavljajo, »da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije