DIŠALO JE

V Šalovcih je dišalo po zelju

Na 17. kapüstnem denu je najboljši segedin skuhala ekipa iz Prosenjakovcev. Izbrali tudi najbolj izvirno zeljno maskoto.
Fotografija: Najboljši segedin je skuhala ekipa Vrtnice Prosenjakovci.
Odpri galerijo
Najboljši segedin je skuhala ekipa Vrtnice Prosenjakovci.

Šalovci – Minulo nedeljo je bilo v središču Šalovcev znova zelo veselo in predvsem zeljnato. Turistično društvo Dišeči volčin Šalovci je namreč skupaj s krajani in domačo občino pripravilo že 17. tradicionalno prireditev Kapüstni den 2019 (dan zelja), katere glavni namen je ohranjanje jedi iz zelja, ki so bile nekoč ene glavnih, zlasti na podeželju. Dogodek je tudi letos obiskalo več kot 1000 ljudi, vsi so bili navdušeni nad obilico dobrot, ki so jih pripravile gospodinje iz vasi občine Šalovci ter drugih krajev, celo iz sosednje Madžarske. Šalovske gospodinje so pripravile še razstavo jedi iz zelja, ki so jih obiskovalci lahko poskusili. Najbolj so jim šli v slast segedin, sarmice, grajevo zelje (zelje s fižolom), zeljne flikice pa tudi različne sladice iz zelja. Ekipe so se tudi letos pomerile v kuhanju najboljšega segedina, ocenjevalna komisija pa je izbrala še najbolj izvirno zeljno maskoto.

Zmagovite ekipe
Zmagovite ekipe

Letošnjo prireditev so popestrili s prikazom tlačenja zelja na tradicionalni način v izvedbi KUD Budinci. V programu, ki sta ga v svojem duhovitem slogu povezovala dva Jožefa, so nastopili Folklorna skupina KUD Šalovci, kvartet pozavn Glasbene šole Murska Sobota pod mentorstvom Marka Slaviča in etno skupina Što ma čas, za plesno glasbo pa sta skrbela Duo Dejan & Tadeja. Na stojnicah so se predstavili lokalni obrtniki, rokodelci in proizvajalci, obiskovalci so bili deležni tudi bogatega srečelova lokalnih pridelkov in izdelkov.


Osem ekip se je pomerilo v kuhanju znamenite jedi iz zelja in mesa – segedina. Strokovna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Zdenka Lainšček, Jožica Črnko in Branko Časar, je ocenila, da je najboljšega skuhala ekipa Vrtnice Prosenjakovci, drugo mesto je pripadlo ekipi Evangeličanska cerkvena občina (ECO) Hodoš, tretje pa ekipi iz Dolencev. Najlepšo maskoto je po mnenju komisije ustvarila ekipa ECO Hodoš.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije