ČOKOLADA

V Radovljico po najslajši grižljaj

Od danes do nedelje festival sladke pregrehe. Predstavili bodo novo roza vijolično čokolado.
Fotografija: Temna, mlečna, bela, z lešniki: katera je vaša najljubša? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Temna, mlečna, bela, z lešniki: katera je vaša najljubša? FOTO: Guliver/Getty Images

ČOKOLADA – Za marsikoga je edini, najboljši, oh in sploh posladek: čokolada. Otroci imajo najraje mlečno, najboljša in najbolj cenjena pa je seveda temna – višja ko je vsebnost kakava v njej, boljša je. Azteki so verjeli, da je čokolada, pravzaprav kakavova semena, darilo bogov, tistikrat so jo uživali v obliki napitka iz kakava, vode, čilija in začimb, rekli so mu xocolatl, rezerviran je bil za višje sloje in vojščake.

Ta konec tedna se boste lahko do sitega najedli čokolade. FOTO: Guliver/Getty Images
Ta konec tedna se boste lahko do sitega najedli čokolade. FOTO: Guliver/Getty Images
Beseda kakav izvira iz majevske besede kakawa, kar v dobesednem prevodu pomeni hrana bogov. Danes kakav v prehrani uporabljamo na različne načine – zaužijemo ga kar 3 milijone ton na leto, največ v obliki čokolade in kakavovih napitkov.

Prav čokoladi bo posvečen ta konec tedna, ko bo v Radovljici največji tovrstni dogodek v Sloveniji, festival čokolade, že osmi. Začne se danes ob 13. uri, konča v nedeljo ob 19. Na Vurnikovem trgu bodo pump poligon za kolesa in skiroje, delavnica izdelovanja čokolade od zrna do tablice s Hišo eksperimentov, kuharski šovi s priznanimi kuharskimi chefi in dijaki Srednje gostinsko-turistične šole Radovljica, kuharske delavnice za otroke in degustacija treh najbolje ocenjenih pralin v natečaju Naj pralina festivala čokolade.

Na parkirišču pred Grajskim dvorom bo prostor za letošnjo novost, čokoladni ruby bingo, novosti sta pravzaprav dve, in sicer nova nagradna igra čokoladni bingo in nova ruby čokolada. Slednja je iz nove vrste kakavovca, ki da čokoladi roza vijolično barvo. Vse tri dni dogajanja boste lahko izbrali štiri srečne številke, napisane na čokoladne ruby tablice, in z njimi osvojili lepe nagrade.

Vse se začne s kakavovimi zrni. FOTO: Guliver/Getty Images
Vse se začne s kakavovimi zrni. FOTO: Guliver/Getty Images
Na prostoru pred Grajskim dvorom si boste lahko poslikali obraz in izbrali čokoladni nakit. In to še ni vse, pot vas bo pripeljala v park z največjo ponudbo čokolade in čokoladnih slaščic.

Tam boste lahko prigriznili kaj nečokoladnega pri Okusih Radol'ce ter uživali v koncertih, nastopili bodo Zmelkoow, Ansambel Saša Avsenika, 101-ka band, Nipke, Help! A Beatles Tribute Band. Poskusili se boste lahko v lokostrelskih spretnostih, tam bodo cirkuške delavnice in peskovnik za najmlajše ter v nedeljo Mini Planica. Na glavnem festivalskem odru bo v soboto modna revija čokoladnih kreacij dijakinj Srednje šole za oblikovanje Maribor.

Temna, mlečna, bela, z lešniki: katera je vaša najljubša? FOTO: Guliver/Getty Images
Temna, mlečna, bela, z lešniki: katera je vaša najljubša? FOTO: Guliver/Getty Images
Ne moremo mimo še ene novosti radovljiške turistične ponudbe: medene dogodivščine, v kateri boste na različnih točkah po mestu odkrivali življenje in delo čebel, poučna pustolovščina se bo sklenila v Čebelarskem muzeju v Radovljiški graščini. V njej je tudi letos prostor za odlične slovenske ponudnike čokolade, na trgu pred cerkvijo pa boste lahko okusili čokoladne slaščice ter izbrana slovenska kraft piva. Ogledali si boste lahko prostore Stare lekarne, ki bo prikazala razvoj lekarništva ter ponudila zeliščno in čokoladno kozmetiko.


Na festivalu čokolade boste tudi letos lahko srečali številne ulične umetnike in glasbenike, čokoladno kraljico, se fotografirali v katerem od fotokotičkov ali zgolj uživali v enkratnem čokoladnem doživetju in okusih. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije