PIONIRSKI DOM

V Pionirskem domu s Finci z roko v roki

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih, eni največjih ustvarjalnih hiš pri nas, se plete veliko zgodb, ki jih ustvarja mladina.
Fotografija: Udeleženci Mladega gledališča FOTO: Arhiv Pionirskega doma
Odpri galerijo
Udeleženci Mladega gledališča FOTO: Arhiv Pionirskega doma

V Pionirskem domu so letošnje šolsko leto končali s presežki tako doma kot v tujini. Skozi mednarodno sodelovanje so še utrdili svoje prizadevanje za krepitev zavedanja o pomenu vzgoje za kulturo in njene odprtosti. Zaupanje 1200 tečajnikov v minulem šolskem letu in 98 odstotkov zadovoljnih staršev po njihovem prepričanju dokazuje kakovost programov.
Direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik FOTO: Miran Juršič
Direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik FOTO: Miran Juršič

S slednjim poudarjajo pomen individualnega dela, ki ga nadgrajujejo v interdisciplinarnosti izvajanih programov ter vsebin. Tako so uspešno izvedli osem festivalov, večino mednarodnih, namenjenih predstavitvi otroške in mladinske ustvarjalnosti. Na festivalih je sodelovalo in si jih ogledalo več kot 46.000 obiskovalcev.
 

Mlado gledališče


Prav na mednarodno udejstvovanje so še posebno ponosni. Tako že več let uspešno sodelujejo pri programu EU Ustvarjalna Evropa, ki je namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, spodbujanju čezmejnega sodelovanja in povečanju novih delovnih mest. Letos sodelujejo pri dveh projektih, pri prvem v vlogi vodje, pri drugem pa v vlogi partnerja.

Kot je povedala vodja projekta Bjanka Kršmanc, bo Pionirski dom ponovno nosilec novega mednarodnega projekta Young theatre on the move/Mlado gledališče, ki bo potekal od 1. oktobra letos do 30. novembra 2021. »Projekt je nadgradnja pilotnega projekta Young theatre/Mlado gledališče, ki smo ga končali letos. V pridobljenem projektu bomo gledališko impro znanje obogatili z ustvarjalnim gibom. Naši partnerji bodo tudi tokrat iz Srbije, Poljske in Romunije, priključili pa so se nam tudi partnerji iz Francije.« Pionirski dom je tudi partner v velikem mednarodnem projektu sodelovanja Liberty, v katerem bo soustvarjalo 12 partnerskih institucij iz vse Evrope. Kot je povedala Kršmanceva, se projekt vsebinsko veže na delovanje Pionirskega doma z mladimi, na festivalsko dogajanje in izobraževanje za mlade. Festival bo potekal od letošnjega septembra do 31. januarja 2023.

Prepoznavnost Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih in mednarodno priznanje zavodu, ki ga izkazujejo partnerji skozi zaupanje, je vsekakor dobra popotnica za prihajajoče šolsko leto, je dejala direktorica zavoda Viktorija Potočnik.


»Napovedujemo nove kulturno-umetniške in jezikovno-kulturne programe ter razmislek za projekte sodelovanja v naprej. Smo v dogovorih s Finskim združenjem kulturnih centrov za otroke, ki je združil nekatere pomembnejše evropske organizacije, ki se ukvarjajo z otroško kulturo in imajo izkušnje z izobraževanjem na področju umetnosti in kulture. Naš namen je oblikovati model za evropske otroške kulturne centre, ki bi temeljil na izmenjavi naših najboljših praks,« pravi Potočnikova in dodaja, da bi naj bi bil prav Pionirski dom nosilec pilotnega projekta za vse države v Evropski uniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije