V parlamentu vre: najprej prekinitev seje, nato protestni odhod

Poslancem opozicije je prekipelo.
Fotografija: Pred današnjimi protesti so okoli parlamenta postavili ograje. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Pred današnjimi protesti so okoli parlamenta postavili ograje. FOTO: Blaž Samec, Delo

Začetek današnje seje odbora za gospodarstvo, na katerem naj bi ta obravnaval vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, so zaznamovali postopkovni zapleti. Te je sprožil sklep, ki ga je vlada poslala v potrjevanje DZ. V njem je med drugim navedla, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za dopolnitev in aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja za primer epidemije novega koronavirusa in da je sprejem zaščitnih ukrepov potekal v izrednih okoliščinah.

Po slabi uri in pol proceduralnih zapletov je predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajić (SMC) na pobudo opozicijskih članov odbora prekinil sejo do 12.30. Po nadaljevanju seje je bilo slišati iz vrst opozicije številne očitke na račun poročila vlade in njenih domnevnih nepravilnosti pri nakupovanju zaščitne opreme, zaradi česar je bila zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška vložena interpelacija.

Iz DZ pred DZ

Po nekaj urah seje so se sejo odločili zapustiti poslanci Levice, češ da ne bodo sodelovali v tej farsi. »Sejo odbora za gospodarstvo zato zapuščamo in se pridružujemo protestnikom pred državnim zborom, ki protestirajo proti ropanju državnega proračuna  in udaru na demokracijo.«

Nekaj podobnega se je zgodilo že prejšnji četrtek, ko so zaradi postopkovnih zapletov in ob očitkih predsedniku DZ Igorju Zorčiču pri vodenju seje poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB obstruirali glasovanje o dveh sklepih za zajezitev posledic epidemije novega koronavirusa.

Predlagani sklep je odbor v odsotnosti dela opozicije potrdil. Vladno poročilo se prihodnji teden seli še na plenarno sejo DZ. Poslanke in poslanci ga bodo predvidoma obravnavali v četrtek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije