MESEC V ZAPOR?

V parlamentu sedi nezakonito in prejema plačo

Levica: Gre za pometanje pod preprogo.
Fotografija: Slovenski parlament. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Slovenski parlament. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Člani mandatno-volilne komisije državnega zbora na današnji seji niso podprli predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha.

Horvath je nezakonito več mesecev sedel na direktorskem stolčku podjetja Minta, še vedno pa sedi na predsedniškem stolčku sveta Pomurske skupnosti. Predsednik protikorupcijske komisije (KPK) Boris Štefanec je bil za Pop TV jasen: »Od 23. septembra 2018 naprej ta poslanec nima legitimitete sodelovati pri delu državnega zbora.«

Predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak (Desus) sprva ni dovolil glasovanja o predlogu Levice, kar je utemeljil z mnenjem parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS). Vodja ZPS Nataša Voršič je namreč opozorila, da bi se z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa ni pravne podlage.

Politična odločitev

Voršičeva je pojasnila, da ne obstaja konkreten pravni akt, ki bi omogočal uvedbo postopka proti Horvathu, in bi zato prišlo do kršitve ustave. Temu je oporekal Matej T. Vatovec (Levica), saj po njegovem mnenju razprava na seji MVK še ne bi pomenila uvedbe postopka prenehanja poslanskega mandata. Tudi se ni strinjal, da v Horvathovem primeru ni pravne podlage za uvedbo postopka. Vatovec je ocenil, da bi neuvrstitev točke na sejo MVK pomenila politično odločitev in pometanje problema pod preprogo. Po njegovem mnenju ZPS nima pristojnosti tolmačenja poslovnika državnega zbora in zato tudi ne more presojati (ne)ustreznosti širitve dnevnega reda. Za razširitev so se izrekli tudi v SMC, SAB in NSi, niso pa bili enotni v oceni pravne podlage za uvedbo postopka zoper Horvatha.

Ferenc Horvath. FOTO: arhiv S. N.
Ferenc Horvath. FOTO: arhiv S. N.
Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je izrazila prepričanje, da je Horvath kršil zakonodajo v zvezi z nezdružljivostjo poslanske funkcije, in bi se že zaradi etične drže moral odločiti za odstop. Očitno pa je po njenih besedah državni zbor v tem primeru naletel na pravno praznino in bodo v LMŠ zato sledili mnenju ZPS, da bi uvrstitev točke na dnevni red seje pomenila uvedbo postopka.

KPK ni opravila dela

Maša Kociper (SAB) je napovedala podporo predlogu Levice za razširitev dnevnega reda. Dodala je, da KPK v tem primeru ni opravil svojega dela, saj bi moral takoj po preteku treh mesecev Horvathovega mandata opozoriti na nezdružljivost njegovih funkcij. Za razširitev dnevnega reda se je izrekel tudi Blaž Pavlin (NSi).

Sicer je MVK pred mesecem dni KPK pozval, naj presodi dejstva, ki bi lahko bila podlaga za odločanje MVK v zadevah ugotavljanja nezdružljivosti poslanske funkcije. KPK je ugotovil, da je Horvathovo hkratno opravljanje poslanske funkcije in zastopanje Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti nezdružljivo. Za nezdružljivo je KPK ocenil tudi Horvathovo direktorsko mesto v podjetju Minta, ki ga je zapustil šele pred dobrim mesecem dni.

Ne vedo, kaj narediti

Predsednik MVK Hršak je po današnji seji v izjavi za medije dejal, da je bila zavrnitev predloga Levice za razširitev dnevnega reda s primerom Horvath upravičena in v prid ugleda državnega zbora. Po njegovih besedah je javnost s tako odločitvijo dobila pravilno sporočilo. Brane Golubović (LMŠ) je pojasnil, da v njihovi poslanski skupini niso imeli enotnega stališča o predlogu Levice, a je nazadnje prevladalo mnenje ZPS, da bi uvrstitev točke na sejo pomenila začetek postopka proti poslancu.

»Ne vem, kaj bi veljalo narediti v tem primeru,« pa je dogajanje na seji MVK komentiral Matjaž Han (SD) in dodal, da se je zaradi nejasne zakonodaje vzdržal glasovanja o predlogu Levice. Kritičen je bil do KPK, ki po njegovem mnenju ni opravil naloge, »poslanec Horvath pa je izkoristil pravno praznino«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije