VLADA PRED RAZPADOM?

V koaliciji se zaostruje: bo Bratuškova morala oditi?

Zahtevajo višji regres za upokojence.
Fotografija: Maša Kociper, Alenka Bratušek in Jernej Pavlič iz SAB. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Maša Kociper, Alenka Bratušek in Jernej Pavlič iz SAB. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Koalicija se ni uskladila o predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna, o katerem bo odločala vlada. Napoved Stranke Alenke Bratušek (SAB), da predloga zaradi regresa upokojencev ne bo podprla, pa prinaša resne težave koaliciji. Premier Marjan Šarec naj bi po neuradnih informacijah stranki dal vedeti, naj zakon podpre ali pa razmisli o položaju v vladi.

Koalicijski partnerji tega sicer niso neposredno povedali, so pa dali vedeti, da je razprava na srečanju koalicije pred sejo vlade šla v to smer. Podpredsednica SAB in vodja poslanske skupine Maša Kociper je novinarjem ob odhodu z vlade dejala, da njihovi ministri takega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem. »Kaj to pomeni za koalicijo, bo povedala koalicija. Mi smo povedali, da nimamo namena izstopiti iz koalicije, želimo pa izpolniti zavezo do naših volivcev,« je dejala.

Upokojencem manj, kot piše v koalicijski pogodbi

SAB vztraja, da regres upokojencem v prihodnjem letu določijo v skladu s koalicijsko pogodbo, medtem ko predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, o katerem so usklajeni drugi koalicijski partnerji, tega ne predvideva. Po besedah Kociprove predlog ministra pri letnem dodatku za upokojence prinaša manj, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, prav tako manj, kot predlagajo v SAB.

Zagrozil? Ne direktno

Vodja poslancev Liste Marjana Šarca (LMŠ) Brane Golubovič pričakuje, da bo vlada soglasno potrdila predlog zakona, ker se morajo vsi partnerji v manjšinski vladi zavedati svoje odgovornosti in včasih narediti kakšen korak nazaj. Spomnil je, da je v tej vladi ena stranka že dvakrat glasovala drugače kot drugi ministri. »Kaj bo, če bo, bomo videli jutri, pojutrišnjem,« je dejal ob vprašanju, kaj bi sprejetje zakona s preglasovanjem pomenilo za vlado. Na vprašanje, ali je premier stranki SAB zagrozil, da zanjo ni mesta v koaliciji, če predloga ne podpre, je Golubovič odgovoril, da direktno ne.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije