ROKU V SPOMIN

V Humanitarčku razočarani: ko so odprli pošiljko, niso mogli verjeti lastnim očem

Akcija zbiranja nogavic je uspela, a kaj, ko je ponovno pokazala na grdo plat človeštva.
Fotografija: Najdaljšo pot do zdaj je imela pošiljka iz švicarskega Basla, medtem ko pošiljka iz Melbourna s 450 nogavicami še čaka, da pride v Evropo. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Najdaljšo pot do zdaj je imela pošiljka iz švicarskega Basla, medtem ko pošiljka iz Melbourna s 450 nogavicami še čaka, da pride v Evropo. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek

V mariborskem društvu Humanitarček so v spomin na prostovoljca Roka Černica, ki bi bil 16. januarja star šele 23 let, organizirali akcijo zbiranja toplih nogavic, ki jih je Rok rad podarjal brezdomcem. Odziv je bil izjemen, saj so zbrali čez deset tisoč parov, a nekaj je prostovoljce vendarle razžalostilo ...


Humanitarček je nekaj dni po poteku akcije Rok(ovanje) objavil fotografijo prepolnega avtomobila s poštnimi paketi, v katerih so nogavice, ki jih zaradi poštne zamude še kar prejemajo. Čeprav so se paketov razveselili, pa so v društvu s sledilci delili grenko izkušnjo tokratne akcije zbiranja nogavic. »Malo pa smo žalostni. Ogromno vas je poslalo strgane nogavice ... Zakaj? Menite, da brezdomce v luknje ne zebe?« so se vprašali in naleteli na številni odziv.


Ljudje pošiljali preluknjane in stare nogavice


»Pa lepo prosim kakšne rabljene nogavice. Nove ne stanejo veliko in lahko kupimo nove in jih podarimo. Rabljenih spodnjic in nogavic se ne podarja, ko pa so nove cenovno ugodne«, »Pa kako imaš srce to podarjati naprej«, »Kako grdo od tistega, ki pošlje strgane nogavice. Jaz sem kupila nove, tako kot lani«. »Tudi brezdomci so ljudje«, »Da pa bi pošiljali strgane, luknjaste nogavice - sram bi me bilo«, »Ljudje, ki so poslali nogavice z luknjami, so pa res primitivni«, so le nekatere od objav.


Humanitarček: Nismo smetišče


Rok Černic je preminil pred poldrugim letom, spomin nanj živi naprej. FOTO: NK Maribor
Rok Černic je preminil pred poldrugim letom, spomin nanj živi naprej. FOTO: NK Maribor
V društvu so že v preteklosti ugotavljali, da ljudje brezdomcem in družinam v socialni stiski pošiljajo umazane in luknjičaste obleke. Nobena humanitarna akcija ni smetišče, je takrat na facebooku zapisala predsednica društva Ninna Kozorog. Takšna donacija za potencialnega prejemnika pomeni nespoštovanje, pravijo v Humanitačku, kjer so začeli natančno pregledovati donacije, čeprav jih včasih prejmejo od društev, ki naj bi prejete stvari že očistila in pregledala.

»Kaj bo brezdomec z luknjastim puloverjem, velikim kot pest? Sončil morda ozebline? Ženska iz socialno ogrožene družine? Naj obleče zamazane spodnje hlače z luknjo? Vsi ti ljudje imajo že doma umazana, dotrajana oblačila ... mar smo res tako nizkotni? Dobrodelnost zaradi lajkov?,« so se v preteklosti že spraševali v društvu Humanitarček.


Rokov spomin bodo izvedli vsako leto


Rok Černic, ki je bil leta 2015 imenovan za naj prostovoljca do 19 let, je umrl avgusta 2018, star komaj 21 let. Spominsko humanitarno akcijo zbiranja toplih nogavic v Rokov spomin so poimenovali Rokovanje, kar je skovanka njegovega imena in slogana podati roko. V akciji so lani zbrali več kot 6.000 parov nogavic, letos pa kar 11.028. Največ jih je prispelo po pošti, najdaljšo pot do zdaj pa je imela pošiljka iz švicarskega Basla, medtem ko pošiljka iz Melbourna s 450 nogavicami še čaka, da pride v Evropo. Akciji so se pridružili dijaški domovi, vrtci, šole in celo nekaj policijskih postaj. Nogavice so že poslali po zavetiščih za brezdomce.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije