GNEČA

V eni hiši živelo 545 delavcev!

Objavljeno 09. maj 2019 21.45 | Posodobljeno 09. maj 2019 20.52 | Piše: Aleš Andlovič

Tanji in Branku Galuniču, ki sta streho nad glavo ponujala fiktivno, na junijskem sojenju grozi do vsega tri leta zapora. Delavci so začasni naslov potrebovali zaradi iskanja službe v bližnjem Gradcu.

Tukaj je svoj začasni »dom« našlo več sto delavcev. FOTO: Aleš Andlovič
ŠENTILJ, MARIBOR – Zakonca Tanja in Branko Galunič sta, tako uradne evidence, prijavljena, da živita v enonadstropni hiši v Slovenski ulici v Šentilju v Slovenskih goricah. Marca lani so policisti ugotovili, da naj bi si 203 kvadratne metre veliko domovanje delila z neverjetnimi 545 ljudmi.
image
Tukaj je svoj začasni »dom« našlo več sto delavcev. FOTO: Aleš Andlovič

Po kmečki logiki bi vsakemu pripadlo 0,37 kvadratnega metra prostora za prebivanje, kar je podobno standardom v perutninski industriji. A 0,37 kvadratnega metra prostora za bivanje ne zadošča za pridobitev naziva ekološke vzreje pitanih piščancev.
 

Enajst hišnih preiskav


Toda 545 delavcev v resnici ni živelo v tej hiši, ampak so bili tam prijavljeni zgolj fiktivno. Zakonca Galunič sta namreč za delavce, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov potrebovali začasno prebivališče, to je bilo blizu avstrijski meji, na upravni enoti v Pesnici, kamor spada šentiljsko območje, urejala začasna prebivališča. Ko sta Galuničeva na sedež upravne enote prinesla dokumentacijo za 60 ljudi, je zadeva postajala vse bolj sumljiva, zato sta v nadaljevanju delavce pošiljala, da so si dokumente na pesniški upravni enoti urejali sami.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO V hiši naj bi stanovalo več delavcev, kot jih dela na enem gradbišču. FOTO: guliver/Getty Images

Dobičkonosni posel, zaradi katerega naj bi 54-letni Branko Galunič brez tehtnega razloga celo sam zapustil službo pri Darsu, je prišel na uho tudi šentiljskim policistom. Ko so na pesniški upravni enoti pridobili podatek, da naj bi na naslovu Galuničevih prebivalo 547 ljudi (545 delavcev in še zakonca Galunič), so se prižgale rdeče luči.

Možje postave so opravili kar 11 hišnih preiskav in preiskav avtomobilov, zatem pa sporočili: »Zakonski par je osumljen storitve dveh kaznivih dejanj overitve lažne vsebine v sostorilstvu. Osumljena sta med 1. januarjem 2015 in 21. februarjem 2018 na upravni enoti vsaj 631-krat (za 545 različnih oseb) sama ali z dajanjem navodil fizičnim osebam spravila pristojni organ – uslužbence upravne enote – v zmoto in s tem dosegla, da so ti v javni listini in knjigi potrdili nekaj lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu,« so nam takrat dejali na mariborski policijski upravi.
image
Avstrijska meja je blizu. FOTO: Aleš Andlovič

Četudi so oba osumljena s kazenskimi ovadbami odpeljali pred preiskovalnega sodnika in je ta sprva zanju odredil pripor, sta zakonca Galunič po pritožbi zoper odreditev pripora vendarle po vsega 24 urah odkorakala na prostost. Če sta se že izognila priporu, pa se sodnemu procesu nista mogla. Kot nam je potrdila Januša Kušar Rotman, je znano, kdaj bo sojenje goljufivima zakoncema: »Zoper dve fizični osebi smo na Okrajnem sodišču v Mariboru vložili obtožni predlog zaradi storitve kaznivega dejanja overitve lažne vsebine po 1. odst. 253. člena KZ-1 v zvezi z 2. odst. 20. člena KZ-1. Na navedenem sodišču bo narok za glavno obravnavo 10. junija 2019.«
 

Odločilna bližina Gradca


Izvedeli smo, da zakoncema, kljub temu da sta kar 631-krat (za 545 delavcev) poskušala zavesti zaposlene na upravni enoti, grozi izjemno nizka kazen. Odnesla jo bosta v najslabšem primeru z do največ tremi leti zapora. Tudi zato bo sojenje potekalo na okrajnem sodišču. Kot smo izvedeli, Galuničeva na predobravnavnem naroku krivde nista želela priznati. Izgovarjata se, da sta po njunem vse počela legalno, za plačilo 100 evrov, kolikor sta pobirala za fiktivno streho nad glavo, pa izdajala celo račune.
image
Šentilj je (bil) priljubljena destinacija za fiktivne prijave začasnega prebivališča.

Izvedeli smo, kakšni motivi so vodili delavce, da so si urejali začasno prebivališče pri zakoncih Galunič. Večina, nekateri so prihajali z območja nekdanje skupne države Jugoslavije, je iskala zaposlitev v Gradcu, in so imeli zaradi oddaljenosti njihovega začasnega prebivališča od delovnega mesta, ki je znašala manj kot 60 kilometrov, prednost pri zaposlovanju. Tudi večina agencij, ki za delavce ureja delo, ima za pogoj ureditev začasnega prebivališča, ki od delovnega mesta ni oddaljeno več kot 60 kilometrov. Menda naj bi tako zahtevali avstrijski delodajalci.
57.000
evrov naj bi zaslužila zakonca Galunič.


Preiskovalci so ugotovili, da naj bi zakonca od delavcev v treh letih pobrala za dobrih 57.000 evrov. Delavci, ki so želeli imeti začasno prebivališče v hiši zakoncev Galunič v Šentilju, so v trgovskem centru vstopili v trgovino z oblačili. Tam so z lastnico trgovine, 56-letno Tanjo Galunič, morali v večini primerov podpisati tri dokumente. Poleg izjave (so)lastnika, s katero je ta dovoljeval začasno prebivanje, so podpisali še izjavo, da ne potrebujejo ne postelje ne sobe. Slednje naj bi bil poleg izdanih računov tudi eden največjih argumentov pred sodiščem. 
Deli s prijatelji