OVODENITEV

V Enajstmlinskem potoku spet voda

Enajstmlinski potok poteka po nekdanji strugi Mure na Apaškem polju v dolžini približno 17 kilometrov.
Fotografija: Včasih je tu delovalo 11 mlinov.
Odpri galerijo
Včasih je tu delovalo 11 mlinov.

Občina Apače, Direkcija Republike Slovenije za vode ter Geološki zavod Slovenije so začeli pilotno ovodentev Enajstmlinskega potoka na Apaškem polju. Pobudnik ponovne ovodenitve je občina, Direkcija RS za vode pa je pristopila kot upravljavec zapornic na vtoku v vode iz reke Mure v Enajstmlinski potok.​
 

Pogostejše suše


Kot pravi apaški župan Franc Pižmoht, želijo s ponovno ovodenitvijo potoka izboljšati vodni režim Apaškega polja, ki se je poslabšal zaradi nižanja gladine podzemne vode na tem območju, zaradi pogostejših suš in drugih posegov v okolje ter opuščanja vzdrževanja in ohranjanja hidroloških razmer vzdolž potoka.
Kanal je bil v vasi Vratji Vrh zaprt od leta 1969.
Kanal je bil v vasi Vratji Vrh zaprt od leta 1969.

Enajstmlinski potok poteka po nekdanji strugi Mure na Apaškem polju v dolžini približno 17 kilometrov. Na vtoku vode v potok so postavljene zapornice, s katerimi uravnavajo količino vode v potoku, ki se izteka v Muro med Segovci in Lutverci. Struga poteka po vaseh: Vratji Vrh, Vratja vas, Konjišče, Podgorje, Drobtinci, Žiberci, Žepovci, Črnci, Apače in Segovci ter Lutverci.
Apaški župan Franc Pižmoht (levo) in Zlatko Grilanc, ki je najzaslužnejši za oživitev kanala, sta si segla v roke.
Apaški župan Franc Pižmoht (levo) in Zlatko Grilanc, ki je najzaslužnejši za oživitev kanala, sta si segla v roke.

Pred ovodenitvijo bodo izvedli testne meritve na vseh 18 profilih vzdolž Enajstmlinskega potoka in na 20 podkletenih objektih v območju morebitnega dviga gladine podzemne vode, ki obsega naselja: Apače, Žepovci, Spodnje Konjišče, Zgornje Konjišče, Žiberci, Mahovci, del naselja Vratja vas, del naselja Podgorje, del naselja Stogovci, del naselja Drobtinci, del naselja Črnci in naselje Segovci, razen Segovcev 59. Ovodenitve izvaja Geološki zavod Slovenije.

V primeru izrednih razmer lahko Direkcija RS za vode pilotno ovodenitev prekine oziroma postopek prilagodi tako, da poplavljanje ne bo ogrozilo ljudi in premoženja. Pilotna ovodenitev bo predvidoma trajala mesec dni, vendar je to odvisno od vremenskih razmer, nihanja gladine podzemne vode Apaškega polja, pretoka reke Mure in drugih ugotovitev terenskih meritev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije