V ŽIVO

V državnem zboru: bo Šarec dobil obljubljenih 52 glasov?

Pred poslanci je danes glasovanje o kandidatu za predsednika vlade. 
Fotografija: Razpravi so namenjene štiri ure in pol. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Razpravi so namenjene štiri ure in pol. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Državni zbor je začel izredno sejo, na kateri bo odločal o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Stranke prihodnje koalicije so sicer danes umaknile svoj predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Mateja Tonina.

Potem ko so poslanci petih strank, in sicer LMŠ, SD, SMC, Desusa in SAB, ki se dogovarjajo o oblikovanju prihodnje vlade, ter Levice, s katero so parafirale protokol o sodelovanju, vložili predlog za širitev dnevnega reda seje z glasovanjem o Toninovi razrešitvi, je namreč ta sporočil, da bo odstopil sam.

Kot je napovedal, bo odstopil takoj po imenovanju podpredsednic državnega zbora. Na izredni seji bodo namreč poslanke in poslanci odločali tudi o predlogih, da se na podpredsedniški mesti iz vrst koalicije imenujeta poslanki Tina Heferle (LMŠ) in Monika Gregorčič (SMC). V četrtek, ko bodo sejo nadaljevali, pa bo na dnevnem redu še odlok o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


 

Glasovi obljubljeni, jih bo tudi dobil?


Tako je državni zbor ob začetku seje soglasno potrdil predlog dnevnega reda. Po njem bodo volitve mandatarja danes edina točka, ki jo bodo obravnavali. Sejo bodo nato nadaljevali v četrtek.

Če bodo držale obljube, se Šarcu danes na tajnem glasovanju obeta 52 poslanskih glasov.

Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da je danes edino pomembna izvolitev mandatarja, da bo lahko čim prej sestavil vlado, ki bo začela uresničevati dober koalicijski program. »Ta vlada vas bo prijetno presenetila. Ta vlada verjame, da bo delala štiri leta. Ni ne prva in ne zadnja manjšinska vlada,« je dejal.

Židanu, ki so ga bodoči koalicijski partnerji predlagali za novega predsednika državnega zbora, ni pomembno, kdaj bo na to mesto izvoljen. »Želim pa si, da ne bi bilo teh ostrih tonov, ki so nastali med novo koalicijo in NSi,« je še dejal. Na vprašanje, ali ima zagotovljene glasove za izvolitev, je odvrnil, da so podpisali koalicijski protokol, ki tako predsedniku vlade kot državnozborskemu predsedniku zagotavlja 52 glasov. »Tudi politiki moramo verjeti na dano in zapisano besedo,« je ob tem dodal prvak DZ.

»Zelo sem vesel, da lahko prihodnjemu mandatarju predam državo v mnogo boljši kondiciji, kot sem jo sam leta 2014 prejel, ko je bila Slovenija še v krizi,« je pred sejo dejal predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Zatrdil je, da bo SMC danes »brez kakšnih manipulacij« podprla mandatarja in da v njihovi poslanski skupini ne potrebujejo »nobenih kontrol, nobenih fotografij«. Verjame, da bo Slovenija v nekaj tednih dobila novo vlado. Vladanje bo v primeru manjšinske vlade, ki se nakazuje, po njegovih besedah zahtevno, drža SMC pa bo konstruktivna, je zatrdil in dodal, da Šarcu zagotovo ne bi namenili glasov, če ne bi verjeli vanj.

Čas za delo


Poslanec SDS Tomaž Lisec je pred sejo ocenil, da je zadnji čas, da se koalicija končno sestavi in začne delati, saj je ogromno odprtih vprašanj in problemov. Novi vladi in novim koalicijskim poslancem je zaželel obilo modrosti pri sprejemanju odločitev in zatrdil, da bo njihova opozicijska drža konstruktivna. Lisec pričakuje, da bo »glede na izkušnje iz prejšnjega mandata, ko se je predvsem uveljavljajo načelo, da je oblast sladka in da jo je težko izpustiti«, nova vlada delovala vsaj kakšno leto ali dve. Verjame pa, da bo vsak proračun tista točka, ko se bo šesterica strank znašla na razpotju, ali iti naprej ali na nove predčasne volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije