Izbruh v domu starejših Pristan: stanovalci na poti v Ljubljano

Okužba je bila potrjena pri petih zaposlenih in štirih stanovalcih. V karanteni 11 zaposlenih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Centru starejših Pristan v Vipavi so imeli danes do 8. ure potrjenih devet okužb z novim koronavirusom, od tega so okuženi štirje stanovalci in pet zaposlenih. V centru, ki je do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce, so sprejeli dodatne ukrepe za zajezitev prenosa okužb, so davi objavili na spletni strani Centra starejših Pristan Vipava.
 
Center sodeluje z epidemiologom, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in drugimi strokovnjaki, so še navedli v centru. Danes so testirali še 20 stanovalcev in 19 zaposlenih, rezultati bodo znani predvidoma danes zvečer.

Nevarne okužbe brez simptomov

»Stanje stanovalcev je dobro. Dva okužena imata povišano temperaturo, dva sta brez simptomov. Odločitev o tem, da se jih napoti na infekcijsko kliniko v Ljubljano, so sprejeli zdravniki, jaz se s to odločitvijo strinjam,« je dejaldirektor doma Martin Kopatin.

Je pa opozoril, da je precej primerov potrjeno okuženih brez simptomov bolezni covid-19, kar po njegovi oceni predstavlja dodatno nevarnost tudi za vse ostale. Vsem zaposlenim so zato dali navodila, da strogo spoštujejo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede ravnanja tudi v zasebnem življenju, izven delovnega mesta in stavbe centra.

Prvo okužbo so sicer v Centru starejših Pristan Vipava potrdili že v petek pri enem stanovalcu centra, kasneje so do danes zjutraj okužbe potrdili še pri treh stanovalcih in petih zaposlenih. Vsi okuženi v centru so iz istega oddelka in vsi potrjeno okuženi zaposleni so bili v neposrednem stiku s potrjeno okuženimi stanovalci.

V karanteni 11 zaposlenih

Vsi potrjeno okuženi zaposleni so v karanteni, v karanteni so tudi tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. »Trenutno imamo 11 zaposlenih v karanteni,« je povedal direktor.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in na sploh prvi primeri okužb v Občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah. V centru imajo skupno 108 stanovalcev.

Danes so predstavniki centra starejših imeli tudi sestanek s strokovnjaki iz novogoriške bolnišnice, dva od njih bosta v ponedeljek tudi obiskala center starejših v Vipavi, da skupaj pogledajo in morda še kje izboljšajo stvari, je še povedal direktor. Doslej vir okužbe še ni znan, epidemiologinja je tudi danes v centru in išče kontakte.

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V času epidemije so se z večjimi izbruhi okužbe spopadali v domovih za starejše v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in v Metliki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije