VZTRAJALI BODO

V Ceršaku ni piknika brez napada muh

Objavljeno 25. april 2019 13.37 | Posodobljeno 25. april 2019 13.37 | Piše: Aleš Andlovič

Po 15 letih zahtevajo zaprtje kompostarne. Ne motijo jih le smrad in roji insektov.

Kompostarna v Ceršaku je največji tovrstni obrat v Sloveniji. FOTO: Aleš Andlovič
CERŠAK – Po 15 letih življenja v smradu in med roji nadležnih muh je prebivalcem Ceršaka prekipelo. Že leta 2004 so zavrnili možnost zbiranja in predelovanja odpadkov v njihovi bližini, a je kompostarna, katere lastnik je šentiljsko podjetje Kogal, vseeno začela obratovati. In deluje še danes. »Prav zaradi tega smo se odločili, da skličemo protestni shod za njeno zaprtje,« nam je dejala Marija Janžek iz civilne iniciative, ki se na vse pretege bori za zaprtje kompostarne v Ceršaku v občini Šentilj v Slovenskih goricah.

Kompostarna, ki na rokavu Mure deluje že slabih 15 let, spada med 13 legalnih tovrstnih v Sloveniji. Toda kompostarna v Ceršaku je največja med vsemi slovenskimi, saj se v njo na leto pripelje tretjina vseh razgradljivih slovenskih odpadkov. Na leto v njej predelajo 23.000 ton bioloških odpadkov, dovoljenje pa imajo za predelavo 36.000 ton. Domačini pravijo, da je objekt iz leta v leto samo rasel; od slabih petih ton v letu 2005 je bila pet let pozneje kapaciteta predelave že 16.000 ton. Od začetnih devet vrst odpadkov jih lahko podjetje danes prevzame kar 39, med temi je nekaj precej nevarnih.

»Pod pretvezo, da se bo sanirala gramozna jama ob reki, je šentiljsko podjetje pridobilo gradbeno dovoljenje za izgradnjo začasnega platoja za sanacijo. Presenetljivo je ob koncu istega leta podjetje pridobilo okoljevarstveno dovoljenje za kompostiranje, ki je temeljilo na osnovi odločbe, ki te dejavnosti ne vključuje. Ministrstvo za okolje je tako izdalo podjetju dovoljenje za kompostiranje, čeprav v odločbi Upravne enote Pesnica ta dejavnost ni navedena,« je nadvse začudena Janžekova.

Ker se iz kompostarne širi neznosen smrad, ki skupaj z roji muh okoliškim prebivalcem onemogoča normalno življenje, se že
image
Roji muh so med prebivalci Ceršaka vsakdanjost. FOTO: Aleš Andlovič
več let vrstijo pozivi lastniku, naj delovanje uredi tako, da ne bo moteče za okolico. A ker noben dogovor doslej ni pripeljal do izboljšanja razmer, so krajani ustanovili civilno iniciativo, se oborožili z dokumentacijo, proučili zakonodajo in se odločili, da gredo v pravno vojno za zaprtje kompostarne.

»Pred dnevi smo bili na ministrstvu, kjer so nad zadevo zelo začudeni,« nam je dejala Marija Janžek. In nadaljevala: »Najprej želimo izkoristiti vsa pravna sredstva, ki so nam na voljo. Do potankosti smo proučili okoljevarstveno dovoljenje in menimo, da je bilo storjenih več bistvenih napak. Nalašč ali ne, to je nepomembno.«

Peticija in protestni shod

Prebivalcev Ceršaka in okoliških zaselkov pa ne motijo le smrad in roji insektov, ampak opažajo, da kompostarna izcedne vode odvaja kar neposredno v reko Muro, cedi se iz tovornjakov, ki vozijo v kompostarno in iz nje. Ker snovi pronicajo v zemljo, v neposredni bližini vodovarstvenega območja, je pod vprašajem tudi čistost njihove pitne vode. »Kompostarna stoji na zajetju, iz katerega se s pitno vodo napaja skoraj 15.000 prebivalcev,« dodaja Janžkova.

»Najprej želimo izkoristiti vsa pravna sredstva, nato bomo ukrepe zaostrovali.

V podjetju Kogal so že večkrat napovedali izboljšave, a v civilni iniciativi v dodatna pogajanja ne privolijo. »To govorijo že vsa leta. Bili smo potrpežljivi, a se lastnik podjetja norčuje iz nas in vse Slovenije. Zdaj nam je prekipelo. Tokratni protestni shod bo miren. A če se stvari ne bodo uredile, kot to zahtevamo, bomo ukrepe zaostrovali. Naše zahteve pa so jasne: kompostarno je treba v roku enega leta zapreti. Če nam to ne bo uspelo, se bomo obrnili na evropske organe, ki so menda za tovrstne zahteve veliko bolj odzivni kot slovenski,« je še poudarila Janžekova.

Pod peticijo za zaprtje kompostarne se je podpisalo že več kot 1100 ljudi. Ti so odločeni, da ji bodo zaprli vrata. Kako? Če današnji protestni shod, napovedan je za 17. uro, ne bo zalegel, se bodo na podobnih shodih dobivali vsaj enkrat na mesec. »In če bo treba, še pogosteje. Fizično jim bomo preprečili dostop,« je odločna Marija Janžek.

Na drugi strani pa Karli Udovičič, lastnik podjetja Kogal, pravi, da razume nekatere pomisleke prebivalcev in da je pripravljen
image
Na dvorišču podjetja naj bi bilo shranjenih 100.000 ton komposta, ki ga lastnik menda ne more prodati.
na pogovore ter da se v podjetju vseskozi trudijo izboljšati pomanjkljivosti. Toda prebivalci Ceršaka imajo dovolj. »Ne znate si predstavljati, kakšno je naše življenje. Čeprav se sliši smešno in čudno, a na smrad se človek še navadi, na muhe in druge insekte zagotovo ne. Pri nas ne morete organizirati piknika, na mizo na terasi postaviti krožnika ali kozarca, ne da vas napade roj insektov,« je sklenila Marija Janžek. 
Deli s prijatelji