POOSTRENI NADZOR

V času martinovanja odvzeli 250 vozniških

Policisti odredili 11.100 alkotestov, med katerimi je bilo 292 pozitivnih.
Fotografija: Policisti so odredili manj alkotestov kot v prejšnjih dveh letih. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Policisti so odredili manj alkotestov kot v prejšnjih dveh letih. FOTO: PU Novo mesto

LJUBLJANA – Policisti po vsej Sloveniji so se prejšnji teden, med 5. in 11. novembrom, pridružili nacionalni preventivni akciji Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo je pripravila Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, ministrstvom za izobraževanje ter nekaterimi nevladnimi organizacijami. V tem času so policisti in
občinski redarji pri voznikih preverjali njihovo psihofizično stanje, obenem pa izvajali tudi številne preventivne aktivnosti.

Po podatkih agencije za varnost prometa so policisti odredili 11.100 alkotestov, med katerimi je bilo 292 pozitivnih. Od tega sta 202 voznika napihala do 0,52 mg/l, 90 pa nad 0,52 mg/l. Tako so policisti začasno odvzeli 250 vozniških dovoljenj in pridržali osem voznikov, devet pa jih je preizkus odklonilo.

Letos manj alkotestov

Sicer pa so iz agencije še sporočili, da je bilo v primerjavi s preteklimi nacionalnimi preventivnimi akcijami v času martinovanja letos odrejenih manj preizkusov z alkotesti. Lani je tako »pihalo« 15.735 voznikov, od tega je bilo 375 pozitivnih in sedem odklonjenih preizkusov, leto prej pa so odredili 17.204 preizkusov alkoholiziranosti, od tega je bilo 595 pozitivnih in 18 odklonjenih.

Glavni namen akcije je bil opozoriti, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše psihofizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu, ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije