TURISTIČNI SEJEM

V Bruselj tudi z belokranjsko pogačo

Na turističnem sejmu so se predstavili s pisankami, domačo volno, vinom in medom.
Fotografija: Ob paviljonu Bele krajine je bila vseskozi gneča. FOTO: Boris Grabrijan
Odpri galerijo
Ob paviljonu Bele krajine je bila vseskozi gneča. FOTO: Boris Grabrijan

Pred dnevi se je končal letošnji turistični Salon des Vacances 2019 v Bruslju, ki velja za najprestižnejši turistični sejem v tem delu Evrope. Na povabilo Slovenske turistične organizacije (STO) so se na slovenskem paviljonu tokrat predstavili Belokranjci. V organizaciji RIC Bela krajina so to našo južno pokrajino predstavljali Vinarstvo Dolc 1834, čebelarka Martina Auguštin, harmonikar Miha Pezdirec in Javni zavod Krajinski park Kolpa, ki je predstavljal zavarovano območje narave.
Paviljon je bil etnološko pisan, saj so obiskovalcem v živo pokazali uporabo in predelavo ovčje volne, poslikavo adlešiških pisanic in peko belokranjske pogače.

Tokrat so se sejma udeležili GTM Metlika in Mini Resort Kolpa. Slovensko stojnico sta med drugimi obiskala slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič ter konzul na slovenskem veleposlaništvu Jean-Pierre Vonarb, seveda pa tudi množica v Bruslju živečih Slovencev.

O gostoljubnosti Belokranjcev ni treba posebej govoriti. Neredki obiskovalci, doma v dragi evropski prestolnici, se niso mogli načuditi pristnosti in nedotaknjenosti te naše dežele. Ko so jim povedali, da se bodo lahko njihovi otroci v reki Kolpi brezskrbno kopali, da jim bodo pri vsaki hiši ponudili kos belokranjske pogače in kupico vina, niso prav dobro razumeli in so se čudili, da tako blizu obstaja tak nedolžen svet. Bela krajina ohranja svojo nedotaknjenost, hkrati pa zelo hitro posodablja turistično infrastrukturo, kampi so moderni in urejeni.

Bruseljski Expo (najdemo ga tik ob znamenitosti Bruslja – Atomium) vsako leto pripravi pet sejmov, na katerih se skupno predstavi 27.000 razstavljavcev, obišče pa jih 800.000 ljudi. Tokrat je potekal na 40.000 kvadratnih metrih površin, obiskalo pa ga je približno 120.000 ljudi, ki so na 750 stojnicah iskali informacije o možnosti preživljanja dopusta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije