DOLENJSKI GASILCI

V blato in čez ovire za nov kombi

Dolenjski gasilci bodo že sedmič pripravili sloviti Aviratek. Poskrbeti želijo za varen prevoz svojega podmladka.
Fotografija: Takole bo tudi letos na Avirateku. FOTO: Aviratek.si
Odpri galerijo
Takole bo tudi letos na Avirateku. FOTO: Aviratek.si

ŠENTVID PRI STIČNI – Gasilski dom in gasilci so praviloma duša kraja, tudi v Šentvidu pri Stični je tako. Začetki in zametki gasilstva segajo v zdaj že daljno leto 1885, ko je bilo ustanovljeno društvo. Tradicija se nadaljuje, dobrih ljudi, ki jim ni vseeno za sočloveka v stiski, pa niti na tem koncu Slovenije na srečo ne zmanjka.
Na paradi FOTO: PGD Šentvid pri Stični
Na paradi FOTO: PGD Šentvid pri Stični

»Smo eno od 17 društev v občini, spadamo pa med društva 2. kategorije,« nam uvodoma pove Lovro Markovič, častni poveljnik GZ Ivančna Gorica in dolgoletni član PGD Šentvid pri Stični. Društvo danes šteje blizu 180 članov, od tega je več kot 30 mlajših od 18!
 

Ko jih država potrebuje, so dobri


»Pred nami je regijsko tekmovanje, tam bomo nastopili s tremi enotami, na občinskem tekmovanju smo jih imeli pet. Zadnja leta naši mladi dosegajo velike uspehe tako na občinski in regijski kot državni ravni. Lani so sodelovali tudi na predizbornem tekmovanju za gasilsko olimpijado. Vse stopnice so preskočili, na zadnji jim je spodrsnilo. Bili so tretji, prvi dve ekipi pa sta šli v Švico,« o dobrem delu mladih, nad tem bdi Mateja Markovič, pove predsednik društva Mitja Poljšak.
Ena gasilska
Ena gasilska

»V današnjem času ni tako lahko novačiti mladih. Praviloma gre za otroke naših gasilk in gasilcev, vsaj 30 odstotkov pa je takih, ki se z gasilstvom soočajo prvič. Bistveno je, da poskrbiš, da jim je luštno. Pripravimo razne delavnice, piknike,« razkriva Mitja. Tudi nad podporo občine se ne pritožujejo, pravijo, da jih župan Ivančne Gorice Dušan Strnad razume in podpira.

»Na državi ravni pa je z gasilci tako, da smo dobri, ko nas država potrebuje. To je zgodba, o kateri čivkajo vrabci na strehi. Vsi mi smo v službah, imamo družine. Ko je treba, ko je akcija, vržemo vse iz rok in gremo na posredovanje,« nadaljuje zbrana družba, ki se trudi, da gasilsko društvo napreduje, se razvija.


Pred leti so kupili novo gasilsko vozilo GVC 16/25, za katero so odšteli več kot 220.000 evrov. Ker zdaj često sodelujejo na tekmovanjih z mladino, bi radi čim prej do novega kombija, ki bo varno premagoval razdalje. Ne sedijo križem rok, da jim bo kaj padlo z neba. Delajo, razmišljajo in tudi nekaj imajo!

»Na letni ravni pripravljamo dva dogodka, ki pa nista klasični veselici, ampak sta oba povezana z nečim drugim. Tako pripravimo veselico ob Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, jeseni pa je na vrsti Aviratek, ki ga letos pripravljamo že sedmič,« nadaljuje Mitja Poljšak.
 

Veselica je bila premalo


»Začeli smo pred leti, ko smo kupovali novo vozilo. S klasično veselico smo zaslužili premalo, da bi lažje kupili vozilo. Zato smo se spomnili nečesa novega, rodil se je Aviratek. Na prvem dogodku je bilo 100 udeležencev, za letošnjega, ki bo prihodnjo soboto, 28. septembra, pa imamo že 760 prijavljenih! S tem dogodkom tudi lažje pridobivamo sponzorje, večina je že stalnih in nam stojijo ob strani,« Mitja pojasni, kako so našli nov vir dohodka za razvoj. Danes Aviratek prirejajo z Zavodom Prijetno domače/Občina Ivančna Gorica.
Na mladih svet stoji.<br />
Foto: PGD Šentvid pri Stični
Na mladih svet stoji.
Foto: PGD Šentvid pri Stični

Ob vsem tem, čeprav sami potrebujejo denar za delovanje in napredek, ne pozabljajo na sočloveka. Seveda, to so gasilci! »Vsako leto, tudi najbolj kritično, del izkupička, dva evra od vsake prijave, namenimo za dober namen. Podprli smo Anino zvezdico, vrtec, šolo, starostnike, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana,« pove Mitja, ki se s somišljeniki, prijatelji redno dobiva v gasilskem domu.


»Vsak drugi dan na dvorišču vadi ena od skupin, pa tudi projekti so tu,« pove predsednik in razkrije, da na večjih pol leta dela po pet ljudi, zadnja dva tedna še enkrat toliko, na dan prireditve po 60! V Šentvidu pri Stični nam v četrtek zvečer, ko nas sprejmejo medse, povedo, da imajo od 20 do 30 izvozov (akcij oziroma posredovanj) na leto. »Gasilstvo je način življenja. Želja in veselje, da lahko pomagaš sočloveku. Sam ne moreš, skupaj lahko, vse skupaj pa vzbuja veliko zadovoljstvo,« nam za konec obiska na srce položijo predsednik društva Mitja, podpredsednik Darko Zupančič ter Anton Kastelic (poveljnik društva) in starosta Lovro Markovič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije