GRADOVI

Uresničujejo grofovo željo

Objavljeno 12. februar 2019 13.31 | Posodobljeno 12. februar 2019 13.31 | Piše: Oste Bakal

V projektu Cesta gradov sodeluje že 34 gradov in dvorcev, 25 iz Avstrije in devet iz Slovenije; skrbeli bodo za njihovo ohranjanje in razvoj.

Dvorec Rakičan je vodilni partner.
V Rakičanu pri Murski Soboti je potekal slavnosti podpis pristopa k projektu Castle road (Cesta gradov) – štirje partnerji so pridobili devet novih slovenskih članov. Gre za sodelovanje gradov in dvorcev pri razvijanju in trženju skupnih čezmejnih ponudb v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

image
Grad v Veliki Nedelji

Cesta gradov je projekt, ki so ga septembra začeli štirje partnerji, Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) dvorec Rakičan, ki je v tri leta trajajočem projektu vodilni partner, znanstveno-raziskovalno središče s Ptuja, dva pa sta avstrijska, tehnološki center Deutschlandsberg in grad iz Güssinga.

image
Tudi Murska Sobota po novem stoji ob Cesti gradov.

Sporazum o sodelovanju je podpisalo še devet novih partnerjev iz Slovenije, in sicer iz krajev Grad na Goričkem, Lendava, Murska Sobota, Negova, Ormož, Ptuj, Rakičan, Slovenska Bistrica in Velika Nedelja. Na avstrijski strani je do zdaj v Castle road (Schlösserstrase) povezanih 25 gradov in dvorcev.

Cesta gradov je projekt, ki so ga septembra začeli štirje partnerji.

Vseh skupaj je tako 34, po besedah direktorja dvorca Rakičan Roberta Celeca pa že letos načrtujejo vstop novih, saj so vedno odprti za nove partnerje. V treh letih bo Evropski sklad za regionalni razvoj za omenjeni projekt in za vse partnerje namenil milijon evrov. Projekt je nastal na pobudo avstrijskega društva Die Schlösserstraße, ki je pred 30 leti povezal gradove in dvorce na jugovzhodu Avstrije.

image
Negovski grad je med zadnjimi, ki so pristopili k projektu.

"Začenjamo graditi čezmejno Cesto gradov, ki je bila dolgoletna želja avstrijskega grofa Bardeauja," je dejal Celec. Projekt traja tri leta, začel se je 1. 9. 2018, uradno se bo končal 31. 8. 2021.

Da bi zagotovili trajnostno regionalno utrjenost, bodo vzpostavili tržna partnerstva s hoteli, turističnimi obrati in organizacijami, razvili skupno strategijo in izdelali dolgoročni koncept financiranja.

Vsak člen verige bo promoviral tudi druge dvorce in gradove.

V dvorcu Rakičan bodo uredili Dvorano Ceste gradov, kjer bo obiskovalcem na voljo predstavitev vseh v projekt vključenih gradov in dvorcev. Obiskovalce bodo spodbujali, da jih obiščejo in si jih ogledajo. 
Deli s prijatelji