Upokojence decembra čaka takšna sprememba pokojnin

Vlada podpira predlog državnega sveta za odstotkovno izredno uskladitev pokojnin.
Fotografija: Upokojenci bodo decembra dobili malce višje pokojnine. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Upokojenci bodo decembra dobili malce višje pokojnine. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je izrekla podporo predlogu novele interventnega zakona, s katerim državni svet predlaga, da bi se pokojnine decembra 2020 izredno uskladile odstotkovno in ne nominalno. Odstotkovna uskladitev namreč omogoča ustrezno uskladitev višine pokojnin, ne da bi s tem posegla v razmerja med njimi, meni vlada.

Državni svet je predlog novele interventnega zakona v državni zbor poslal decembra, po njem pa se pokojnine decembra 2020 ne bi izredno uskladile nominalno, ampak bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka, ne pa v višini 6,50 evra, kot določa zakon.

SAB predlagala nominalno zvišanje

Državni zbor je namreč na predlog SAB v zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin zapisal uskladitev v enakem znesku za vse upokojence in ne v odstotkih, kot je sprva predlagala vlada. Državni svet pa zdaj predlaga, da izredno uskladitev izvedejo v odstotkih.
 
Preberite tudi:
Od letos spremembe, ki bodo vplivale na življenje številnih Slovencev​
Takšne pokojnine bomo Slovenci dobivali v prihodnje

Izredna uskladitev v odstotkih je po mnenju vlade v skladu z ustaljenim načinom usklajevanja pokojnin. »S tem se zasleduje cilj, da bi pokojninski sistem znova postal koherenten in enoten,« je zapisala v mnenju.

Prikrajšani bi bili prejemniki povprečne pokojnine

Izredna uskladitev pokojnin v nominalnem znesku bi bila po mnenju vlade tudi v nasprotju s sistemskim zakonom. Iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč izrecno izhaja, da se uskladitev pokojnin opravi v odstotkih, so navedli v sporočilu po seji vlade.

»Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku bi bili prikrajšani ne samo prejemniki najvišjih pokojnin, temveč tudi prejemniki povprečnih pokojnin. Za navedene posameznike bi predlagani način tako pomenil upad razmerja med njihovo pokojnino ter pokojnino tistih z nižjimi pokojninami, v okviru katerih so bili ne nazadnje že upoštevani solidarnostni elementi. S takšnim načinom usklajevanja bi se krhalo zaupanje v pokojninski sistem tako pri upokojencih kot pri vseh tistih, ki v ta sistem trenutno vplačujejo ali bodo vanj šele vstopili,« je še zapisano v mnenju vlade.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije