PROTEST

Umetnike izselili iz narodnega doma

Objavljeno 11. julij 2018 18.20 | Posodobljeno 11. julij 2018 18.20 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Novomeški Sokolc bodo začeli obnavljati še letos. Inšpekcija ugotovila, da gre za nevarno gradnjo, a umetniki so vztrajali.
Sebastjan Šeremet je po slabih dveh urah »pregovarjanja« zapustil svoj dom, narodni dom.
NOVO MESTO – Novomeški narodni dom je prazen. Včeraj nekaj pred dvanajsto ga je zapustil še zadnji, ki je vztrajal v njem, Sebastjan Šeremet. Iz Sokolca je prišel v spremstvu policije, brez vsake prtljage so ga odpeljali s policijsko marico. Okolico narodnega doma so že okoli desetih dopoldne zastražili policisti, kak ducat jih je bilo, in večje število uslužbencev varnostne službe Sintal, prišli so tudi gasilci Gasilsko-reševalnega centra, delavci Komunale Novo mesto pa so takoj, ko so policisti odpeljali Šeremeta, začeli postavljati varovalno ograjo, zaščitili so tudi okna, da ne bo mogel v najstarejši narodni dom na Slovenskem nihče več. Izpraznitev je potekala mirno, brez kakšnih napetosti, je pa v prostorih narodnega doma za zdaj ostala oprema ustvarjalcev.

Vztrajali zaradi protesta

»V narodnem domu smo vztrajali tudi zaradi protesta, ker občina Novo mesto pravzaprav niti ne ve, kaj bo s stavbo, ko bo obnovljena. Bojimo se, da takrat, ko bo narodni dom obnovljen, vanj nihče ne bo mogel. Smo pa v pogajanjih pogrešali normalne človeške pogovore,« je dejal Domen Šega, eden od uporabnikov narodnega doma, ko je opazoval včerajšnje dogajanje. In povedal, da je bilo v zadnjem času v Sokolcu od 10 do 15 uporabnikov, a v stavbi je vztrajal le Šeremet, tam je namreč tudi bival. Ne Šega ne noben drug uporabnik o deložaciji ni bil obveščen, je pa bila ta napovedana za konec junija, a je novomeško okrajno sodišče deložacijo, naslovljeno na Društvo za kulturno osveščanje, preklicalo. Tik pred dnevom D je namreč okrajno sodišče izdalo sklep, da se izvršilni postopek zoper društvo ustavi, ker je bilo to izbrisano iz sodnega registra.

125.000 evrov je že predvidenih za obnovo narodnega doma v letošnjem proračunu.

Zdaj v objektu nelegalno

Vsekakor je dogajanje okoli narodnega doma dodobra razdelilo dolenjsko javnost: del podpira prizadevanja občine, da narodni dom izpraznijo, ga obnovijo in dajo v širšo uporabo, del pa je na strani alternativnih umetnikov, ki se sklicujejo tudi na sklep prejšnjega župana Alojzija Muhiča, ta jim je omogočal ustvarjanje v tem kulturnem spomeniku državnega pomena. A sklep zdaj že pokojnega župana je sedanji prvi mož občine Gregor Macedoni preklical, in ker gre za stavbo v lasti občine, je lastnica konec leta 2016 vložila tožbo za izpraznitev. Sodišče je odločilo občini v prid, sodba pa je postala pravnomočna konec lanskega leta. Pozimi je občina odklopila tudi vodo in elektriko, prej je namreč položnice za te stroške kril občinski proračun.

image
Sebastjan Šeremet

Nevarna gradnja

»Mestna občina Novo mesto je pred dobrim tednom prejela odločbo gradbenega inšpektorja, po kateri smo kot lastniki objekta dolžni preprečiti uporabo in izvajanje vseh dejavnosti v narodnem domu, dokler se ne izvedejo nujna vzdrževalna dela. Gradbeni inšpektor je namreč v postopku ugotovil, da je objekt nevarna gradnja. Glede na to, da je sodišče ustavilo izvršbo zaradi izbrisa Društva za kulturno osveščanje iz sodnega registra, smo policiji podali ovadbo, s katero smo želeli ugotoviti, kdo so nelegalni uporabniki našega objekta,« so včeraj po deložaciji sporočili z mestne občine Novo mesto in dodali, da so vsa njihova prizadevanja usmerjena v cilj, da se ta, za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim in umetniškim ustvarjalcem. »Številni se namreč soočajo s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da jim je narodni dom kot občinski objekt na voljo za uporabo,« so poudarili. Pred tem je nujno poskrbeti za sanacijo. V letošnjem proračunu je za nujna vzdrževalna dela na objektu narodnega doma predvidenih 125.000 evrov, pogodba za prenovo strehe je podpisana, na občini si bodo, kot zagotavljajo, prizadevali, da se gradbena dela začnejo čim prej. 

image
Ob desetih je na Sokolcu še visela črna zastava, uro pozneje jo je nekdo snel.
Deli s prijatelji