KANDIDATI

Ulica ga je odnesla, nazaj ga ne bo prinesla

Objavljeno 16. oktober 2018 19.17 | Posodobljeno 16. oktober 2018 19.18 | Piše: Tomica Šuljić

Znova vsaj ducat kandidatov za stolček župana mesta ob Dravi. Ali sledi repriza drugega kroga Fištravec proti Kanglerju?

Fištravcu je dal podporo tudi ustanovitelj Viol Roman Križnjak, ki ni pozabil na vstaje proti Kanglerju. FOTO: Bomo
MARIBOR – Volitve za župana v mestu ob Dravi vedno vzbudijo veliko zanimanja. Na zadnjih štirih volitvah je bilo na lističih od 11 do 17 kandidatov, tudi tokrat bo morda končna številka okoli ducata, rezultat pa je nemogoče napovedati. Doslej so boj napovedali župan zadnjih šestih let Andrej Fištravec, ki zbira podpise za vložitev kandidature, poslanka državnega zbora Lidija Divjak Mirnik (ki je tudi poslanka na Listi Marjana Šarca in mestna svetnica Liste Stojana Auerja) ter nekdanja Fištravčeva podžupanja Melita Petelin.
 

Strokovnjak za uničevanje golazni


Stranke so ponudile še več kandidatov: Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Slovenije bi pod geslom Nemogoče je le začetek postavil nad Dravo najdaljši zipline v Evropi. Podžupan Zdravko Luketič iz Nove Slovenije je v mestnem svetu še iz časov Jugoslavije, Uroš Prikl je (s podporo Desusa) sicer kot državni sekretar Šarčevega kabineta še en predsednikov človek, kandidira tudi ustanovitelj Živalske policije in lastne stranke Aleksander Kamenik, nato veterinar Igor Domanjko, ki se je za župana predstavil z besedami: »Sem strokovnjak za uničevanje golazni, drugače pa družinski človek.« Kandidatov je še nekaj; a prava bitka za Maribor se je začela z vrnitvijo Franca Kanglerja.
Danes bo svoje povedal še SDS, ki bo imel zvečer v Kamnici kandidacijsko konferenco.


Od prvega oktobra, ko je Kangler naznanil kandidaturo, so na površje priplavali spomini na leto 2012 in mariborske vstaje. Te so se začele s protesti proti radarjem, nadaljevale pa s policijsko brutalnostjo proti meščanom. Solzivec in pendreki so vzbudili napadalnost Mariborčanov, ki so na eni od vstaj tudi pretepli policiste, pred novimi vstajami pa je Kangler odstopil.
image
Policija je varovala mariborsko občino med vstajami proti županu Kanglerju.

Bivši župan ima podporo, a še več nasprotovanja meščank in meščanov različnih družbenih slojev in političnih nazorov, iz česar bi znal nepričakovan politični dobiček kovati vstajniški župan Fištravec, nad čigar delom so volivke in volivci precej tarnali. Tarnanje se še zdaleč ni poleglo, saj je prav včeraj mariborski dnevnik začel podrobno preverjati račune prejšnje Fištravčeve kampanje, s katerimi naj ne bi bilo vse lepo in prav. A kaj ko se je s pojavom Kanglerja začela krepiti tudi Fištravčeva vloga – predvsem na simbolni ravni.
2012.
leta so se mariborske vstaje začele s protesti proti radarjem.


Tako je podporo Fištravcu izrekel tudi ustanovitelj Viol Roman Križnjak, ki je ob objavi slik z zdajšnjim županom dodal še sporočilo Kanglerju: »Kakor ga je ulica odnesla, ga za nič na svetu ne bo nazaj prinesla.« Križnjak je bil nekoč naklonjen Kanglerju, v eni izmed vstaj je takratnega župana – skupaj z znanim mariborskim športnikom in še nekaj udeleženci – celo reševal pred vstajniki. Potem ko so bili reševalci med prvimi tarče policijske obravnave, so se Križnjak in še nekateri pridružili vstajnikom.
image
Franc Kangler se vrača v boj za županski stolček, a kakšne možnosti ima?

Danes bo svoje povedal še SDS, ki bo imel zvečer v Kamnici kandidacijsko konferenco; takrat bo tudi jasno, ali je predsednik mariborskega odbora Zvone Zinrajh še eden izmed kandidatov za župana ali pa bodo podprli Kanglerja. Slednji je po padcu s SDS vzpostavil solidne odnose, a po nekaterih informacijah iz Maribora naj Kanglerja ne bi želela podpreti lokalna organizacija. Zinrajh je bil pred dvema letoma ob izvolitvi na čelo mariborske SDS jasen kot modro nebo: »Paktiranje s Kanglerjem ne pride v poštev.«
Eden izmed kandidatov naj bi bil tudi priprti Andrej Šiško – a v Mariboru bo predvolilni cirkus zagotovljen tudi brez njega. 
Deli s prijatelji