ZANEMARJEN?

Ukradla Reksa in ga peljala v zavetišče (FOTO)

Jožefu Kozelu sta fant in dekle odpeljala psa, češ da ga zanemarja. Vodja zavetišča Tomaž Kristanič: Žival je negovana in dobro rejena.
Fotografija: V mariborskem zavetišču pravijo, da Reks ni bil zanemarjen. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
V mariborskem zavetišču pravijo, da Reks ni bil zanemarjen. FOTO: Tadej Regent

VELIKI OKIČ – »Po tem dogodku se zares počutim ogroženega. Glede na to, na kakšen način so mi odpeljali psa, lahko drugič stopijo do vhodnih vrat, me butnejo po glavi in rečejo, da je hiša njihova.« To so besede Jožefa Kozela iz Velikega Okiča, dobrih 20 kilometrov s Ptuja, tik ob meji s Hrvaško. Bil je torek, 9. julija, ko sta se do njegove hiše pripeljala »fant in punca s plavim cliom«.

»Avto sta parkirala tako, da nisem mogel videti registrske tablice,« pripoveduje Kozel in nadaljuje, da mu je fant kazal papirje in se predstavljal, kot da je iz nekega društva oziroma zavetišča. »Naenkrat je rekel, da ima moj pes premajhno kletko, da je zapuščen in podhranjen. Začel se je dreti name, nato pa vzel povodec, psa odpeljal iz kletke, ga strpal v prtljažnik in se z žensko odpeljal.«

Seveda je bil Kozel šokiran, belgijskega ovčarja Reksa niti ni mogel ubraniti pred prišlekoma, saj si mora zaradi gipsa na nogi pri hoji pomagati z berglami.
V mariborskem zavetišču pravijo, da Reks ni bil zanemarjen. Odpeljala sta ga iz kletke.
V mariborskem zavetišču pravijo, da Reks ni bil zanemarjen. Odpeljala sta ga iz kletke.


 

Ugrabitelja že izsledili


Poklical je policijo in že naslednji dan izvedel, da je pes v mariborskem zavetišču. »Ko sem prišel do njega, je ponorel od veselja,« se spominja in doda, da je njegov pes še zelo mlad in da je do drugih ljudi zelo zaupljiv oziroma ni prav nič napadalen. Celotno zadevo je pod drobnogled vzela policija in skupaj s Kozelom so prišli do para, ki sta mu tistega torka ugrabila štirinožca. To so nam potrdili na PU Maribor. Pojasnili so, da so 10. julija podlehniški policisti prejeli prijavo občana, da sta mu dve osebi en dan prej pred domačo hišo odtujili psa pasme belgijski ovčar. »Policisti so ugotovili, kje je žival, jo tam zasegli in že vrnili lastniku.



Ugotovili so tudi, kdo je psa odpeljal,« so nam povedali na PU Maribor in dodali, da kriminalistična preiskava naznanjenega kaznivega dejanja intenzivno poteka.  »Policisti še vedno ugotavljajo, ali obstajajo vsi elementi uradno pregonljivega kaznivega dejanja, druge okoliščine storitve tega in način udeležbe posameznih oseb pri dejanju. Zato vam več podrobnosti naznanjenega kaznivega dejanja ne moremo razkriti,« so pojasnili in zaključili, da bodo po tako imenovanem hitrem postopku 24-letnemu moškemu izdali odločbo o prekršku, ker je ob domnevni tatvini žalil oškodovanca in se tudi sicer nedostojno vedel na javnem kraju.
»Sprejet odrasel kuža, nekastriran samec. Najden 9. 7. 2019 v Hočah na polju,« so na facebooku v objavi, ki so jo že zbrisali, zapisali v Zavetišču za živali Maribor.
»Sprejet odrasel kuža, nekastriran samec. Najden 9. 7. 2019 v Hočah na polju,« so na facebooku v objavi, ki so jo že zbrisali, zapisali v Zavetišču za živali Maribor.


Takoj so mu ga vrnili


Zanimivo pri celotni zgodbi je to, da je bil pes v zavetišče pripeljan iz razloga, ker da je bil najden na njivi v Hočah oziroma okoli 40 kilometrov stran od Velikega Okiča in da se ne ve, kdo je njegov lastnik. A očitno je bila to le pretveza, da se ga vzame lastniku. Po naših podatkih zato, ker sta bila moški in ženska prepričana, da Reks živi v neprimernih razmerah.

Da so v Velikem Okiču gospodu »izpred oči« ukradli psa, so najprej izvedeli v Društvu za zaščito živali Maribor, ki ima sedež na istem naslovu kot Zavetišče za živali Maribor. Pojasnili so nam, da so tistega dne slučajno šli v zavetišče in tam zagledali belgijskega ovčarja, ki je bil zelo podoben tistemu od gospoda Kozela. Stekla je komunikacija in lastnik je potrdil, da je štirinožec res njegov. V društvu še pravijo, da to zagotovo ni pravi način ukrepanja, če kdo misli, da človek zanemarja žival. To je treba prijaviti veterinarski inšpekciji oziroma ustreznim službam.

»Pes je bil sprejet v zavetišče 9. 7. 2019 in vrnjen skrbniku 11. 7. 2019. Skrbnik je prijavil izgubo/odtujitev živali in podal zahtevo za njeno vrnitev. Ker je bil pes negovan in dobro rejen, torej ne zanemarjen, dehidriran, poškodovan ali bolan, in je skrbnika nedvoumno prepoznal z navdušenjem ter je bilo lastništvo dokazano s slikami in izjavami prič, ni bilo razloga, da ga ne bi vrnili,« nam je povedal operativni vodja Zavetišča za živali Maribor Tomaž Kristanič, dipl. ing. zoot.

In nadaljeval, da je pes mikročipiran in da mora njegov skrbnik poskrbeti za cepljenje proti steklini pri izbranem veterinarju. »Zoper skrbnika nismo podali kazenske ovadbe,« je še dodal in zatrdil, da so pri celotnem postopku ravnali v skladu z veljavnimi predpisi.
 

Povečati mora boks


Kozel nam je po telefonu še povedal, da ga je že obiskal veterinarski inšpektor in da je tudi ta ugotovil, da je s psom vse v redu. Edino, za kar mora poskrbeti, je, da mu poveča kletko, v kateri biva. Pojasnil je, da je ves čas skrbel za čistočo v njej (na videoposnetkih, ki smo jih pridobili, se namreč na tleh vidijo pasji iztrebki), a da je potem, ko si je poškodoval nogo, to težko počel večkrat na dan. Mu je pa ves čas zagotavljal vodo in hrano ter poskrbel, da je bil večji del kletke pod senco, da Reks ne bi trpel na vročini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije