EPIDEMIJA

UKC: V naslednjih tednih bo večina osebja reševala življenja v epidemiji

Zapis direktorja, ob katerem se vam bo naježila koža.
Fotografija: UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ljubljanski klinični center UKC je na facebooku delil besede direktorja Janeza Poklukarja, ki opozarja na to, kaj nas čaka v naslednjih tednih. Kot je zapisal, bomo šli v naslednjih tednih »skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva,« je dejal.

Virus direktor vidi kot parazit človeštva, ki se ne ozira na razlike med nami in se širi se ne glede na meje držav ali občin. »Ne zanima ga, ali smo v jeseni življenja, podjetniške zvezde na vrhuncu moči ali mladi v največjem razcvetu. Ne zanima ga številka, ki smo jo ali nismo obkrožili zadnjo volilno nedeljo. Ne zanima ga, ali vanj verjamemo ali ne. Solidarno napada vse, najstarejši bodo le prvi med žrtvami. Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji,« je prepričan Poklukar.
 
Preberite tudi: Bomo razglasili epidemijo? Kacin pravi takole ...

Kot poudarja direktor UKC, je človeštvo že premagalo največje izzive preteklosti – črne koze, špansko gripo in nacizem. »Enotno smo nastopili prvi dan naše državnosti, kar nas je ne glede na razlike pognalo naprej. Kot ljudje smo zmagali, ker smo znali zaščiti najšibkejšega človeka. Boj bomo tudi tokrat končali kot zmagovalci, ker bomo odgovorili solidarno.«

Nekoč znova v Planico in na koncerte

Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik
Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik
Poklukar verjame, da bomo nekega dne lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov.

»Do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. Solidarni v borbi, odločnosti in upanju nam bo uspelo. Tudi v teh težkih pogojih se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skafander, ni nič manj iskren.«

Vsem se je zahvalil tudi za pomoč, spodbudo in podporo. Spomnil je še, da zdravstveni delavci lahko pomagajo le toliko, kot jim pomaga skupnosti, ki stoji za njimi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije