Predstavitvena informacija

Tuševo zvezdico odnesli dijaki iz Celja

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so na finalu tekmovanja Tuševa zvezdica svoj domači kraj Šmarje pri Jelšah ovekovečili v zgodbi in mu dali okus – skladen, aromatičen in prepričljiv. Krožnika Zakladi šmarskih njiv in slaščica Šmarski šmorn z zakladi narave sta prepričala strogo strokovno žirijo pod vodstvom Tomaža Vozlja, ki je celjske dijake okitila z zlatom tudi zaradi njihove drznosti – prvič od začetka vse bolj prepoznavnega tekmovanja Tuševa zvezdica je zmagal vegetarijanski krožnik.
Fotografija: Zmagovalci Tuševe zvezdice, ekipa Srednje gostinske in turistične šole Celje FOTO: Peter Irman
Odpri galerijo
Zmagovalci Tuševe zvezdice, ekipa Srednje gostinske in turistične šole Celje FOTO: Peter Irman


Na koncu so odločali odtenki. V enem grižljaju si začutil celoten krožnik,« je zahtevno odločitev pojasnil vodja ocenjevalne komisije, pobudnik tekmovanja Tuševa zvezdica in predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj. Najboljši štirje dijaki so med drugim prejeli tudi tedensko strokovno usposabljanje v eni od uveljavljenih kulinaričnih destinacij. Prvo mesto so za las zgrešili študenti Višje strokovne šole za turizem in gostinstvo Maribor, tretje mesto je dobila ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. 

Finale in superfinale letošnjega tekmovanja je gostil mariborski hotel Habakuk, kjer na kulinarično sredo najbolj omamne vonjave niso prihajale iz kuhinje ali restavracije, ampak kar iz kongresne dvorane. Že v dopoldanskih urah je tam brbotalo, cvrčalo, ob kuhinjskih deskah so v enakomernih potegih drseli dobro nabrušeni noži, skoncentrirani dijaki (in študenti) v belih predpasnikih pa so ne meneč se za čuječe poglede članov strokovne komisije in radovednih obiskovalcev iz običajnih in manj običajnih sestavin sestavljali mojstrovine.

Na zmagovalnem krožniku, ki sta ga pripravila David Volavšek in Žiga Rakun, so v ravni liniji zacveteli zakladi šmarskih njiv – med domačo eksotiko se je tako med drugim znašel fermentiran japonski dresnik z divjimi zelišči, pa polentin čips z ogljem in vložene čemaževe čebulice. V superfinalu so prepričali s Šmarskim šmornom z zakladi narave, s koktajlom, ki ga je pripravil natakar Nejc Sovič, in zgodbo bodočega turističnega vodnika Marka Stoklasa, ki si je za uvod v vabilo na obisk Šmarja pri Jelšah sposodil kar besede Franca Jožefa: »Poglejte, to lepoto rajsko. Malo je takih v mojem cesarstvu.« 

Krožnik finalnega tekmovanja Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje FOTO: Peter Irman
Krožnik finalnega tekmovanja Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje FOTO: Peter Irman

Recept za uspeh
Bodoči natakarji in turistični animatorji so se kuharjem pridružili pred dvema letoma, ko so pri Engrotušu prisluhnili šolam, ki so opozarjale tudi na druge vse prevečkrat spregledane poklicne smeri v gostinstvu. »Za naše študente je tako tekmovanje dobrodošlo, saj imajo priložnost premagati tremo in nastopiti pred ljudmi,« je povedal inštruktor strežbe Leon Marinič iz drugo uvrščene Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. In kako so se dijaki in študenti strežbe odrezali na letošnjem tekmovanju? »Vsi so bili odlični, odločale so nianse. Ključnega pomena so prijaznost, ustrežljivost, s čimer damo gostu vedeti, da je dobrodošel. Gost se rad razvaja in nič ni narobe, če ga,« je pojasnil član ocenjevalne komisije za strežbo Roman Tadina, sicer direktor gostinstva v Termah Ptuj.

Dijaki in študenti so torej tudi tokrat pokazali, da iz te mladine še nekaj bo, pravzaprav bo najverjetneje veliko, če bi sklepali po zmagovalcih Tuševe zvezdice iz preteklih let, kjer so se kalila tudi nekatera danes najbolj zveneča imena (pred petimi leti je bil zmagovalec danes najbolj obetavni mladi kuharski mojster Mojmir Šiftar). »Kar nekaj tukajšnjih tekmovalcev se je uvrstilo tudi v nacionalno kuharsko ekipo in se udeležilo tudi kuharskih olimpijskih iger,« pove Tomaž Vozelj in doda, da so zmagovalci tekmovanja Tuševa zvezdica, ki poteka pod okriljem družbe Engrotuš, danes bodisi vodje kuhinj bodisi vodje izmen: »Skratka, vsi, ki so se kalili tukaj, so danes razmeroma uspešni.«

Kot pojasnjuje Vozelj, ki ima dober vpogled v drobovje slovenske kulinarike, je namen tekmovanja povečati spoštovanje do poklicev v gostinstvu. A ne le to. Pomembno je tudi, da mladi, ki se udeležijo tekmovanja, okrepijo svojo samozavest, morda pridejo v stik z delodajalci in s tem do prve prakse ali celo zaposlitve. Navsezadnje pa tudi, da vsej Sloveniji pokažejo, na kako visoki ravni je kulinarika pri nas. »Namen tekmovanja je tudi, da izide knjiga z njihovo predstavitvijo, njihovo recepturo. Vse jedi, ki se tu predstavljajo, so slovenskih, lokalnih korenin s sodobnim pridihom,« pojasnjuje Vozelj.

V mislih je že pri prihodnjem tekmovanju Tuševa zvezdica, ki brez dvoma vsako leto raste in se razvija. Začelo se je v kuhinji, se razširilo na turizem in strežbo, letos prvič so segli čez mejo, najprej na jug. Srednji šoli iz Buj in Pulja sta se tokrat pomerili med seboj, a ambicije so večje. Tomaž Vozelj napoveduje: »Morda se bo v prihodnjih letih Tuševa zvezdica prelevila v mednarodno tekmovanje, kjer bo naša regija skrbela za razvoj mladega kadra.«

Vsi tekmovalci finalnega tekmovanja Tuševa zvezdica FOTO: Peter Irman
Vsi tekmovalci finalnega tekmovanja Tuševa zvezdica FOTO: Peter Irman

Recept za drzne
Zmagovalni krožnik Zakladi šmarskih njiv sestavljajo ričota s čemažem, poširano jajce, čebulni pire, espuma dimljenega sira, pečena šalotka, ajdov narastek s fižolom bogatec, polentin čips z ogljem, vložene čemaževe čebulice, fermentiran japonski dresnik in mariniran regrat. Objavljamo le en kratek recept; kako sestaviti celoten zmagovalni krožnik, pa izveste na www.tus.si.



Ocenjevalna komisija tekmovalnega dela:
Strežni del ocenjevalne komisije: Predrag Canjko, F & B v Hotelu Špik v Kranjski Gori, 
Roman Tadina, F & B v Hotelu Primus na Ptuju, Jerneja Visočnik, vodja gostinstva v Rogli, 
Matjaž Kovačič, vodja strežbe v Termah Zreče, Aleš Ogrin, predsednik društva Barmanov.
Kuharski del ocenjevalne komisije: Mario Kolenda, vodja kuhinje v Hotelu Mond, 
Slaviša Amidžić, spletna stran Kulinarika, Magdalena Pec, Gostilna Maribor, 
Sonja Milanovič, Višja gostinska šola Novo mesto, Robi Žibrat, vodja kuhinje v Hotelu Primus na Ptuju.

Ocenjevalna komisija FOTO: Peter Irman
Ocenjevalna komisija FOTO: Peter Irman

Zmagovalno ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so sestavljali:
Nejc Sovič, natakar, David Volavšek, kuhar, Žiga Rakun, kuhar pomočnik, Marko Stoklas, turistični vodnik, Kristjan Klančnik, mentor strežbe, Nataša Kamerički, mentorica kuharstva, 
Janez Turnšek, mentor turizma

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije