VSAKDO, KI ŽIVI V SLOVENIJI

Turistični boni le v elektronski obliki, verjetno do 15. junija

Vlada bo v tem tednu določila natančna pravila za uporabo turističnih bonov.
Fotografija: Poziv, da Slovenci ostanemo doma v tem poletju in letu. FOTO: Voranc Vogel 
Odpri galerijo
Poziv, da Slovenci ostanemo doma v tem poletju in letu. FOTO: Voranc Vogel 

Na ponedeljkovi vladni novinarski konferenci je Jelko Kacin povedal, da upajo, da bodo turistični boni zaživeli 15. junija. V tem času se bo vlada o tem dogovorila, vse podrobnosti v zvezi z uporabo bonov pa bo določila uredba.


Vavčer oziroma turistični bon bo s pomočjo Fursa naložen neposredno na davčne številke državljanov. Postopek bo le v elektronski obliki. Kacin je pojasnil, da mora zdaj Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije. »Ko bo to opravljeno, bo vsak prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki.« Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo.​

Furs bo poskrbel tudi za povračilo stroška nastanitve izbranemu turističnemu ponudniku. Poslanci so ob tem v zakon nedvoumno zapisali, da v primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev ne sme zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.


Vlada je turistične bone vgradila v tretji protikoronski zakon v želji pomagati slovenskemu turizmu, ki ga je epidemija novega koronavirusa močno prizadela. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, proračun pa bodo boni stali 345 milijonov evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije